FAKTA: Grænsekontrollen forlænges til 12. maj 2018
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har onsdag meddelt EU-Kommissionen, at Danmark forlænger den midlertidige grænsekontrol frem til 12. maj 2018 med henvisning til den alvorlige terrortrussel mod Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Læs her om den danske grænsekontrol, der blev indført for snart to år siden.

Den nuværende grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse skulle være udløbet 12. november.

Men regeringen har onsdag meddelt EU-Kommissionen, at Danmark forlænger sin grænsekontrol frem til 12. maj 2018.

Det sker med henvisning til "den alvorlige terrortrussel mod Danmark" i stedet for med henvisning til migrantstrømmen og den manglende kontrol ved EU's ydre grænser som hidtil.

Dermed fortsætter grænsekontrollen - nu bare med henvisning til Schengengrænsekodeksens artikel 25 og 27 i stedet for artikel 29 som hidtil.

Få et overblik over den danske grænsekontrol her:

* 4. januar 2016 indførte regeringen midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

* Den midlertidige grænsekontrol blev indført på baggrund af blandt andet den svenske beslutning om id-kontrol og for bedre at kunne kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter.

* Konkret betyder kontrollen, at tog, busser og biler ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland bliver tjekket, ligesom man kontrollerer de indrejsende med færgerne til Gedser og Rødby.

* Grænsekontrollen er stikprøvebaseret. Det betyder, at ikke alle bliver bedt om at vise pas.

* Ind til sommeren 2016 var det alene politiet, der udførte grænsekontrollen. Herefter fik betjentene hjælp af Hjemmeværnet og senere de nyuddannede politikadetter.

* Kontrollen er fokuseret ved de tre hovedfærdselsårer ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland - Padborg, Kruså og Frøslev - samt ved banegårdene i Padborg og Tønder.

* Også ved færgehavnene i Rødby og Gedser er der grænsekontrol.

Kilde: Ritzau, Rigspolitiet, Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/