Fakta: FN-observatørernes mission i Syrien
Halvdelen af FN's 300 observatører i Syrien har forladt landet, nu da mission er forlænget, men også beskåret.

* 21. april: FN's Sikkerhedsråd beslutter at sende en 300 mand stor ubevæbnet observatørstyrke, UNSMIS, til Syrien for at kontrollere, om den særlige udsending Kofi Annans fredsplan følges, og den tilhørende våbenhvile fra 12. april overholdes.

Observatørstyrkens mandat gælder i 90 dage, og deres opgave er blandt andet at tjekke på stedet, om rapporter om overgreb og massakrer på civilbefolkningen er rigtige.

* 10. maj: 10 danske soldater, der er en del af UNSMIS, rejser til Syrien og slutter sig til de 61 observatører, der i forvejen er i landet.

Samme dag skønner FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at 10.000 er dræbt, siden konflikten brød ud i marts 2011.

* 15. juni: UNSMIS suspenderer alle aktiviteter i Syrien på grund af en stigning i volden.

* 20. juli: FN's Sikkerhedsråd forlænger UNSMIS' mandat med 30 dage, og der er ikke lagt op til yderligere mandatsforlængelser, da medlemmerne af Sikkerhedsrådet ikke kan enes om, hvorvidt observatørernes arbejdsopgaver skal udvides.

* 21. juli: Generalløjtnant Babacar Gaye fra Senegal afløser nordmanden Robert Mood som leder af observatørstyrken. Samtidig beder Ban Ki-moon FN's chef for fredsbevarende operationer, Hervé Ladsous, rejse til Syrien.

* 25. juli: FN beslutter at halvere styrken som led i en omstrukturering, der skal øge den civile indsats i landet i stedet.

Det betyder, at FN vælger at reducere antallet af såkaldte team-sites fra 10 til fire Regional Team Sites, der hver skal dække et større område end de hidtidige.

(Kilder: UNSMIS, HOK)

/ritzau/