FAKTA: Det laver Folketingets vagthunde
Formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), mener ikke, at Folketingets vagthunde skal flytte ud af København. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
De uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat bliver i København.

Gruppeformændene for de tre regeringspartier har opfordret Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til at drøfte en udflytning af Folketingets uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat.

Onsdag var emnet til debat i Folketingets Præsidium. Og her blev det til et "nej tak" til en en udflytning.

Her kan du læse mere om institutionerne:

* "Folketingets institutioner" refererer til institutionerne Ombudsmanden, Statsrevisorerne og Rigsrevisionen.

1) Cirka 110 medarbejdere er ansat ved Folketingets Ombudsmand. Denne person, i øjeblikket Jørgen Steen Sørensen, er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmandsloven fastsætter rammerne for ombudsmandens arbejde.

2) I Rigsrevisionen er der ansat knap 270 medarbejdere. Rigsrevisionens øverste chef er rigsrevisor, i øjeblikket Lone Strøm, hvis ansvar og opgaver er beskrevet i rigsrevisorloven.

3) Ifølge grundlovens paragraf 47 er det Statsrevisorernes opgave at revidere statens regnskab. Her står det beskrevet, at Folketinget vælger et antal revisorer, i øjeblikket seks. Statsrevisorernes Sekretariatet har tre ansatte.

Kilder: Folketinget, Ombudsmanden, Statsrevisorerne, Rigsrevisionen.

/ritzau/