FAKTA: Det går atomaftalen med Iran ud på

USA's præsident forventes ikke at bekræfte atomaftalen fra 2015 med Iran.

USA's præsident, Donald Trump, ventes fredag aften dansk tid at komme med en udmelding om atomaftalen med Iran fra 2015.

Donald Trump har den seneste tid truet med at trække USA ud af aftalen.

Forstå, hvad aftalen om Irans atomprogram går ud på her:

* Aftalen blev indgået i juli 2015 mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. Tyskland er også med i de såkaldte "Fem plus En".

* Aftalen indebærer blandt andet, at Iran skal afvikle centrale dele af sit atomprogram. Iran har opfyldt alle krav i atomaftalen.

* Til gengæld ville omverdenen udfase en række omfattende økonomiske sanktioner mod Iran. Sanktionerne lagde Irans økonomi i ruiner.

* Med ophævelse af sanktionerne blev det blandt andet muligt at sende penge ind og ud af landet, og Iran fik adgang til omkring 100 milliarder dollar, som havde været indefrosset i banker i udlandet.

* Det første krav i aftalen gik ud på, at Iran skulle reducere sine lagre af "lavberiget uran" med 98 procent, så der ikke er tilstrækkelige mængder tilbage til at lave atomvåben. Det meste uran blev sendt til Rusland.

* Desuden skulle landet afvikle 12.000 centrifuger. De blev brugt til at berige uran, som bruges til at lave atomvåben.

* Iran har fjernet og ødelagt kernen i atomreaktoren i Arak, et af de mest centrale atomkraftværker. Værket kunne producere nok plutonium til at lave to atombomber om året.

* Hvis USA trækker sig fra aftalen, kan det få andre lande rundt om i verden til at anskaffe sig atomvåben.

* Det er vurderet, at hvis Iran igen ønsker at producere atomvåben, vil det tage landet et år at få dem udviklet.

Kilder: dpa, ritzau,

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.