FAKTA: Derfor screener regioner for tarmkræft
Alle borgere mellem 50 og 74 får et testsæt med posten, så de kan indsende en afføringsprøve til kontrol.

Siden 2014 har alle borgere mellem 50 og 74 år fået et tilbud om en gratis test for tarmkræft.

Læs mere om baggrunden for tiltaget her:

* Kræft i tyk- eller endetarmen er en af de største kræftsygdomme i Danmark, og hvert år får cirka 4600 personer kræft i enten tyk- eller endetarmen.

* Tyktarmskræft forekommer først og fremmest hos personer over 50 år, og hyppigheden af sygdommen stiger efter de 50 år.

* Det er på den baggrund, at man i 2014 med indførelsen af kræftplan III besluttede, at alle borgere mellem 50-74 år hvert andet år får tilbud om en screening for tarmkræft.

* Med tarmkræftscreeningerne er det muligt at opdage kræftsygdommen på et meget tidligt tidspunkt, og det giver en markant større mulighed for helbredelse af sygdommen.

* Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft. Blodet kan ikke nødvendigvis ses med det blotte øje, men kan afsløres i en afføringsprøve.

* Du får et prøvesæt med posten og skal selv tage en afføringsprøve. Prøven skal sendes til undersøgelse på et laboratorium. Hvis der findes blod i afføringen, bliver du tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen.

* Blod i afføringen behøver ikke at være tegn på tarmkræft, men det er ikke normalt at bløde fra tarmen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt nærmere.

* Det er gratis og frivilligt at deltage i screening. I løbet af de første fire år (2014-2017) skal alle screenes første gang. Det er de enkelte regioner, der sender brevene ud. Der er mange, der skal inviteres, og derfor sendes invitationerne ud på forskellige tidspunkter.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse

/ritzau/