FAKTA: Derfor er mrsa svær at behandle
Der er fundet mrsa på neonatalafdeling i Aalborg. I Danmark er mrsa først og fremmest fundet hos svin, hvorfra det kan smitte til mennesker. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix
Mrsa spreder sig fra svin til mennesker, og antallet af smittede var i 2016 det højeste i 10 år.

Tirsdag blev der konstateret flere tilfælde af smittede med bakterien mrsa på neonatalafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

Bakterien er yderst smitsom og kan blandt andet komme fra svin. Det er ikke umiddelbart klart, hvad der er smittekilden i Aalborg.

I 2016 blev 3550 danskere smittet med mrsa, det højeste antal i 10 år.

Læs om bakterien her:

* Mrsa er den engelske forkortelse for methicillinresistente stafylokokker.

* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.

* Det særlige ved mrsa er, at de er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.

* Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.

* Infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.

* En rask person har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af mrsa, men bakterien kan medføre betændelser, eksempelvis bylder og børnesår hos specielt svækkede personer.

* Den variant af mrsa, der har fået mest omtale i Danmark, er den såkaldte husdyr-mrsa eller mrsa CC398.

* Mrsa CC398 er en særlig type mrsa, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.

* I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-mrsa.

* Mrsa CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.

* Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af mrsa CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.

* Mrsa CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om mrsa CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.

* Antal af registrerede tilfælde af mrsa hos mennesker er steget fra 1100 i 2010 til 3591 i 2017. I de to første måneder af 2018 er der registreret 550 tilfælde.

Kilde: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

/ritzau/