FAKTA: Den lange vej til Det Hvide Hus
Kampen for at overtage huset her er lang. (Arkivfoto) Foto: Colourbox/Free
Der går stadig et par måneder endnu, før Demokraternes og Republikanernes præsidentkandidater udpeges.

Natten til søndag dansk tid har republikanske og demokratiske vælgere i en række stater peget på deres foretrukne kandidat til at repræsentere partierne ved valget 8. november.

Der er dog fortsat lang vej til Det Hvide Hus:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa var den første delstat, der holdt vælgermøder, mens det første primærvalg blev holdt 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts var den såkaldte "Super Tuesday", hvor der var primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* Næste afgørende udfordring er 15. marts, hvor de vigtige delstater Florida og Ohio peger på en kandidat.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Begge partiers konventer finder sted i juli.

Kilder: uspresidentialelectionnews.com, The Washington Post, BBC

/ritzau/