FAKTA: Danmark vil vogte grænse til svenske naboer
Regeringen foreslår at indføre midlertidig og punktvis grænsekontrol ved grænsen til Sverige.

Regeringen vil indføre grænsekontrol ved den svenske grænse, så rejsende fra Sverige fremover skal vise pas eller id.

Svenskerne har i mange år haft grænsekontrol mod Danmark, og Danmark har allerede grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Læs mere om grænsekontrollen her:

* EU-regler giver mulighed for at oprette en midlertidig grænsekontrol i op til et halvt år.

Herefter skal man anmode EU-Kommissionen om at stille et forslag til ministerrådet, altså EU's medlemslande, om tilladelse til at fortsætte den midlertidige grænsekontrol.

* Danmark har haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse siden 4. januar 2016. Den er blevet forlænget flere gange. I april blev den forlænget til 12. november.

* Den danske regering har de seneste år begrundet kontrollen med "sikkerhedssituationen i Europa" og migranter, som i "betydeligt omfang" flytter fra land til land.

* Regeringen foreslår at indføre midlertidig og punktvis grænsekontrol ved grænsen til Sverige.

Kontrollen skal indsættes ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved al togtrafik fra Sverige til Danmark.

* Sverige indførte intern grænsekontrol ved enkelte indrejsesteder i november 2015.

Den udføres blandt andet af det svenske politi, hvor der er paskontrol, når rejsende ankommer til Sverige. Det sker blandt andet ved betalingsanlægget på Lernacken ved Øresundsbroen, togstationen i Hyllie og Helsingborg havn.

* Den svenske grænsekontrol blev i maj forlænget frem til november på grund af trusselsbilledet i landet.

* Politiet har tidligere opfordret alle, som skal til Sverige, til at medbringe pas eller nationale id-kort - også hvis man kommer fra et Schengen-land.

Kilder: Ritzau, EU-oplysningen, DR.

/ritzau/

via Listen To News