Administration 

FAKTA: 88 år med VM i billeder fra Montevideo til Moskva

Sport
1930 i Uruguay: Uruguay havde vundet OL-guld i både 1924 og 1928 og havde status som verdens stærkeste landshold. Det var derfor meget passende, at den første VM-slutrunde blev placeret her, men kun 13 lande fandt det umagen værd at deltage. Af dem var der blot fire fra Europa, nemlig Frankrig, Jugoslavien, Belgien og Rumænien, der tog af sted på den to uger lange færgetur til Sydamerika. Mens europæerne plejede deres stive ben efter den lange rejse, strøg værtsnationen og naboerne Argentina i suveræn stil i finalen, som Uruguay vandt med 4-2 i Montevideo. ARKIV: In this July 30, 1930 file photo, an aerial view of the Centenario stadium in Montevideo, Uruguay.. (Foto: /Ritzau Scanpix) (Foto: Foto: /Scanpix)

VM er i dag et af verdens største sportsarrangementer, men da det begyndte, var det under noget mere beskedne forhold. Her er et overblik over VM-historien.

1930 i Uruguay:

Uruguay havde vundet OL-guld i både 1924 og 1928 og havde status som verdens stærkeste landshold. Det var derfor meget passende, at den første VM-slutrunde blev placeret her, men kun 13 lande fandt det umagen værd at deltage.

Af dem var der blot fire fra Europa, nemlig Frankrig, Jugoslavien, Belgien og Rumænien, der tog af sted på den to uger lange færgetur til Sydamerika.

Mens europæerne plejede deres stive ben efter den lange rejse, strøg værtsnationen og naboerne Argentina i suveræn stil i finalen, som Uruguay vandt med 4-2 i Montevideo.

Verdensmester: Uruguay.

Topscorer: Guillermo Stabile (Argentina), 8 mål.

1934 i Italien:

Uruguay opgav VM-titlen uden kamp, da verdensmestrene blev væk fra slutrunden i Italien i fornærmelse over Europas ringe opbakning fire år tidligere.

16 andre hold mødte dog op til en cupturnering med knald-eller-fald-kampe fra start, og det koncept var trist for Argentina og Brasilien, der røg ud i første runde og måtte rejse hele vejen hjem over Atlanten efter bare én kamp.

Til gengæld havde hjemmepublikummet og diktator Benito Mussolini en fest, da Italien vandt VM-titlen med en 2-1-finalesejr over Tjekkoslovakiet i Rom.

Verdensmester: Italien.

Topscorer: Oldrich Nejedly (Tjekkoslovakiet), 5 mål.

1938 i Frankrig:

Anden Verdenskrig stod for døren, og flere kvalificerede nationer blev væk. Østrig var opslugt af Tyskland, Spanien havde gang i en borgerkrig, og Uruguay blev igen hjemme.

Til gengæld havde Brasilien mere held med sin deltagelse denne gang og kunne præsentere en ægte superstjerne i angriberen Leonidas, der endte som turneringens topscorer.

Brasilianerne måtte dog i semifinalen se sig slået af Italien, der var på vej mod sin anden VM-titel i træk under Vittorio Pozzo, som er den eneste, der har vundet VM to gange som træner.

Verdensmester: Italien.

Topscorer: Leonidas (Brasilien), 7 mål.

1950 i Brasilien:

Efter 12 års krigspause vendte VM tilbage, og de brasilianske tilskuere kvitterede ved at løbe storm på indgangene til det nyopførte kæmpestadion Maracaná i Rio de Janeiro.

England deltog for første gang i et VM-koncept, som fodboldens opfindere ikke havde meget tilovers for. Men englænderne blamerede sig groft ved at tabe til et amerikansk amatørhold, og så kom Brasilien og Uruguay til at afgøre sagerne imellem sig i slutrundens sidste kamp.

Den samlede officielt 173.850, men angiveligt mange flere tilskuere, der chokerede så Uruguay skabe en sensation ved at slå et sejrssikkert hjemmehold 2-1 i finalen.

Verdensmester: Uruguay.

Topscorer: Ademir (Brasilien), 8 mål.

1954 i Schweiz:

Ungarns "magiske magyarer" var midt i en stime på 53 kampe, der blot bød på et eneste nederlag, men til alt uheld kom bommerten netop, som det betød mest: i VM-finalen mod undertippede Vesttyskland.

Ferenc Puskas og hans kumpaner havde ellers slået de senere verdensmestre 8-3 i en gruppekamp, der var medvirkende til at gøre turneringen til historiens mest målrige VM.

Men Vesttyskland rejste sig på forbløffende vis i finalen og vandt på Helmut Rahns sejrsmål seks minutter før tid, og så kunne anfører Fritz Walter tage Jules Rimet-trofæet med hjem i toget til sit krigsødelagte land.

Verdensmester: Vesttyskland.

Topscorer: Sandor Kocsis (Ungarn), 11 mål.

1958 i Sverige:

Med udsigt til et VM i Sverige valgte det danske landshold for første gang at stille op, men de danske amatører fik ikke et ben til jorden i kvalifikationen og måtte i stedet se arvefjenderne brillere på den anden side af sundet.

Sverige sendte blandt andet de vesttyske verdensmestre ud af turneringen og nåede helt frem til finalen mod Brasilien, som dog var et nummer for stærke.

5-2 vandt sydamerikanerne, og publikum i Stockholm kunne beundre det 17-årige unikum Pelé, der lavede to finalemål og brød sammen i gråd efter sin bedrift.

Verdensmester: Brasilien.

Topscorer: Just Fontaine (Frankrig), 13 mål.

1962 i Chile:

Chile var hårdt ramt efter et jordskælv to år tidligere, men insisterede alligevel på at afholde et VM, der siden er blevet husket for de forkerte ting.

Chiles møde med Italien blev omdøbt til "The battle of Santiago", en pinlig affære, hvor knytnæver, spytklatter og andre svinestreger fløj gennem luften.

Verdens nye fodbolddarling, Pelé, blev tidligt skadet, men Brasilien tog alligevel guldet med en finalesejr over Tjekkoslovakiet.

Verdensmester: Brasilien.

Topscorere: Garrincha og Vava (Brasilien), Leonel Sanchez (Chile), Florian Albert (Ungarn), Valentin Ivanov (Sovjetunionen) og Drazen Jerkovic (Jugoslavien), 4 mål.

1966 i England:

England sikrede sin hidtil eneste internationale titel hjemme på Wembley, men fik afgørende dommerhjælp i finalen.

Stillingen var 2-2, da Geoff Hursts skud ramte overliggeren, hvorefter bolden tilsyneladende røg direkte ned på målstregen og i spil igen. Under alle omstændigheder var det umuligt at afgøre med det blotte øje, men dommeren anerkendte træfferen under vesttyske protester.

Englænderne satsede på rå kampkraft, og det hjalp på briternes chancer, at Brasilien var helt ved siden af sig selv i et mislykket titelforsvar, der endte i den indledende runde.

Pelé blev igen sparket i stykker, men andre spillere trådte frem på scenen: Den sovjetiske målmand Lev Yashin og Portugals målfarlige Eusebio blev de store stjerner i en slutrunde, englænderne altid vil huske.

Verdensmester: England.

Topscorer: Eusebio (Portugal), 9 mål.

1970 i Mexico:

Slutrunden er ofte blevet kaldt den bedste nogensinde, ikke mindst på grund af det ekstremt stærke brasilianske landshold, der cementerede landets internationale herredømme på den tid.

I én af en række mindeværdige kampe fik Vesttyskland revanche ved at sende England hjem, men måtte efterfølgende selv bøje sig for Italien i en legendarisk semifinale, der endte 4-3.

Mod Brasilien kunne italienerne dog intet stille op og tabte 1-4 i en flot, men ensidig finale, hvor den italienske forsvarsekspertise kom fuldstændig til kort mod brasilianernes boldkunst.

Verdensmester: Brasilien.

Topscorer: Gerd Müller (Vesttyskland), 10 mål.

1974 i Vesttyskland:

Hollænderne kom vadende ind på scenen med Johan Cruyff og hele den gyldne generation, og de burde være rejst hjem med en VM-triumf som belønning for træner Rinus Michels' fremsynede Totalfodbold.

Men de glemte at spille finalen færdig, da de havde bragt sig på 1-0, og så kunne Gerd Müller i sin sidste landskamp give Vesttyskland sejren på hjemmebane i München.

Sydamerikanerne skuffede, og et hårdt spillende og ucharmerende Brasilien måtte nøjes med fjerdepladsen i en regnfuld tysk sommer.

Verdensmester: Vesttyskland.

Topscorer: Grzegorz Lato (Polen), 7 mål.

1978 i Argentina:

Det var vinter i Argentina, og VM-atmosfæren var speciel i et land, der havde status som militærdiktatur.

Men træner Cesar Luis Menotti havde samlet et argentinsk hold, der var stærkt nok til at vinde verdensmesterskabet, og så gjorde det mindre, at europæere brokkede sig over, at hjemmeholdet fik lovlig meget hjælp undervejs.

Selv uden Cruyff nåede Holland finalen igen, og havde Rob Rensenbrink scoret i stedet for at ramme stolpen i sidste minut, havde "Oranje" taget titlen.

Verdensmester: Argentina.

Topscorer: Mario Kempes (Argentina), 6 mål.

1982 i Spanien:

Vesttyskland fik hele verden på nakken med den berygtede snydekamp mod Østrig, der sendte begge hold videre fra indledende runde på bekostning af Algeriet. Siden understregede målmand Harald Schumacher holdets status ved at smadre franskmanden Patrick Battiston i semifinalen.

Til neutrale tilskueres lettelse tabte vesttyskerne finalen til Italien, der nød godt af, at angriberen Paolo Rossi pludselig vågnede og gjorde sig til VM-topscorer med seks mål i de sidste tre kampe.

Rossis hattrick sendte også et ultraoffensivt Brasilien ud af et ujævnt VM, hvor titelforsvareren Argentina - trods forstærkning af Diego Maradona - skuffede. Maradona skulle dog tage revanche fire år senere.

Verdensmester: Italien.

Topscorer: Paolo Rossi (Italien), 6 mål.

1986 i Mexico:

Her viste Diego Maradona hele sin enorme klasse og trak næsten egenhændigt Argentina til den anden VM-titel på otte år.

Danmark debuterede i VM-sammenhæng med et fremragende hold og Preben Elkjær som indledende rundes største stjerne. Men da det begyndte at lugte af VM-guld i Danmark, tabte Sepp Pionteks tropper 1-5 til Spanien, og begrebet "en Jesper Olsen" blev tilføjet det danske sprog.

Frankrig og Brasilien leverede en dramatisk kvartfinale, der er blevet kaldt en af historiens bedste VM-kampe, og det var formentlig sidste gang, man så ægte brasiliansk "sambafodbold" på den store scene.

Verdensmester: Argentina.

Topscorer: Gary Lineker (England), 6 mål.

1990 i Italien:

Vesttyskland tog sin tredje VM-titel, men for de fleste andre var VM i Italien en skuffende turnering fyldt med kedelige opgør mellem destruktive hold.

Cameroun vandt de neutrale hjerter ved at nå kvartfinalen og i øvrigt tæve verdensmesteren Argentina i åbningskampen, men det var alligevel argentinerne, der med Maradona som trækæsel nåede finalen.

Turneringen huskes også for det engelske fund Paul Gascoigne og hans tårer, og for at hollænderen Frank Rijkaard spyttede den tyske angriber Rudi Völler i krøllerne i en dramatisk ottendedelsfinale.

Verdensmester: Vesttyskland.

Topscorer: Salvatore Schillaci (Italien), 6 mål.

1994 i USA:

Der var sagt og skrevet meget om beslutningen om at placere VM i et land uden professionel fodboldliga, men VM i USA endte som en succes med fyldte stadioner og langt bedre spil end fire år tidligere.

Brasilien blev verdensmester og mønstrede to klasseangribere i Bebeto og Romario, men det var ikke brasilianerne, der stod for festen, hvilket den kedelige, målløse finale illustrerede.

Maradona gik i dopingfælden, netop som han var i gang med et stort comeback, men Sverige imponerede og vandt bronze, mens de to farverige østeuropæere Hristo Stoichkov og Gheorghe Hagi var på toppen af deres ydeevne og stod for sublime indslag.

Verdensmester: Brasilien.

Topscorer: Oleg Salenko (Rusland) og Hristo Stoichkov (Bulgarien), 6 mål.

1998 i Frankrig:

VM var nu vokset til at omfatte 32 hold og hele 64 kampe, men det ødelagde ikke kvaliteten i turneringen i Frankrig, hvor værtsnationen vandt sin første og hidtil eneste VM-titel.

Finalesejren over Brasilien var dog lige ved at blive overskygget af mystikken om den brasilianske angrebsstjerne Ronaldo, der af en eller anden grund blev sendt på banen trods et ildebefindende og leverede en bleg indsats.

Det danske landshold fik sit bedste VM-resultat nogensinde, og brødrene Laudrup takkede af på landsholdet med en sublim præstation i en mindeværdig kvartfinale mod Brasilien.

Verdensmester: Frankrig.

Topscorer: Davor Suker (Kroatien), 6 mål.

2002 i Japan og Sydkorea:

For første gang skulle turneringen afholdes i to lande, og det gav store afstande og lange rejser, og måske var de nye forhold medvirkende til, at turneringen blev præget af mange overraskelser.

Frankrig røg ud uden at lave et mål, Portugal, Italien og Argentina forsvandt også hurtigt, mens outsidere som Sydkorea og Tyrkiet nåede semifinalen.

Men selve slutkampen havde velkendte deltagere i form af Brasilien og et halvsløjt tysk hold, der var blevet båret igennem af målmand Oliver Kahns storspil mellem stængerne. Men netop Kahn fejlede i finalen, og så endte VM-pokalen igen hos brasilianerne.

Verdensmester: Brasilien.

Topscorer: Ronaldo (Brasilien), 8 mål.

2006 i Tyskland:

Udenlandske fodboldfans strømmede til et smeltende varmt og euforisk Tyskland, men spillet på banen var til gengæld af tvivlsom beskaffenhed, og kun ganske få kampe - som semifinalen mellem værtsnationen og Italien - har sat sig varige spor.

Efter i halvandet årti at være blevet spist af med møverfodbold fik tyske fans stoltheden over deres landshold tilbage, men Jürgen Klinsmanns tropper blev narret af et velspillende italiensk hold, optændt af hjemlige skandaler og en masse palaver.

Frem for alt huskes turneringen dog for Zinedine Zidanes bizarre afsked med topfodbold, da han i finalens forlængede spilletid skallestangede Italiens Marco Materazzi i brystkassen og blev smidt ud.

Verdensmester: Italien.

Topscorer: Miroslav Klose (Tyskland), 5 mål.

2010 i Sydafrika:

Verden lærte et nyt ord: vuvuzela. De sydafrikanske truthorn leverede et lydtæppe, der gik gennem marv og ben, og den enerverende larm hjalp ikke på underholdningsværdien i en skuffende turnering.

Til skuffelserne hørte Danmark, hvor landstræner Morten Olsen havde sat sin lid til, at en række af veltjente veteraner kunne løfte sig en sidste gang. Det kunne de ikke.

Andre europæiske lande klarede sig til gengæld flot, og der stod Europa på samtlige medaljer. Barcelona-inspirerede Spanien understregede, hvilken vej fodboldens vind blæste i de år, og vandt sit første VM efter en gyselig og hårdt spillet finale mod Holland.

Verdensmester: Spanien.

Topscorere: David Villa (Spanien), Wesley Sneijder (Holland), Thomas Müller (Tyskland) og Diego Forlán (Uruguay), 5 mål.

2014 i Brasilien:

For femte gang i historien lagde Sydamerika kontinent til VM, men for første gang lykkedes det et land fra en anden verdensdel at stryge til tops i det sydamerikanske.

I en finale, der som så ofte før lod en del tilbage at ønske i forhold til smuk fodbold, blev Mario Götze den tyske helt med kampens eneste mål i den forlængede spilletid mod Lionel Messi og Argentina.

Ud over dansk fravær og stor nedtur for Spaniens forsvarende verdensmestre vil slutrunden især blive husket for det pinlige brasilianske sammenbrud i semifinalen mod Tyskland.

Superstjernen Neymar var blevet skadet i kvartfinalen mod Colombia, og uden ham blev de femdobbelte verdensmestre skilt fuldstændig ad i en historisk 1-7-blamage foran et lamslået brasiliansk hjemmepublikum.

Verdensmester: Tyskland.

Topscorer: James Rodríguez (Colombia), 6 mål.

/ritzau/
Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke:

15-årig  i kritisk tilstand 

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?