3F-afdeling kører uden overenskomst med egne ansatte
Seks faglige medarbejdere i 3F's afdeling i Esbjerg har ikke haft en lokaloverenskomst i årevis. "Dobbeltmoralsk", siger ekspert på området.

Cirka to ud af tre har et positivt indtryk af 3F, viste en Yougov-måling for Avisen. dk for nylig. Men det er ikke sikkert, at det forholder sig sådan blandt de faglige medarbejdere ved 3F Esbjerg.

Seks faglige medarbejdere i afdelingen har nemlig de seneste fire-fem år ikke haft en lokaloverenskomst.

Det bekræfter den lokale 3F-formand, Jacob Lassen Meier, til JydskeVestkysten.

Fakta

Ifølge JydskeVestkysten er der omkring 20 medarbejdere og valgte ved 3F Esbjerg.

Fem er valgt af medlemmerne på generalforsamling, mens resten er ansat.

I a-kassen har medarbejderne overenskomst med HK.

Der er ansat en socialrådgiver, som har overenskomst med Dansk Socialrådgiverforening.

UDVID

Jacob Lassen Meier oplyser, at der forhandles og at den manglende lokaloverenskomst bunder i "en omstrukturering, hvor flere, der tidligere var valgt af medlemmerne på generalforsamlinger til at udføre et stykke honoreret arbejde, i stedet overgik til at blive ansat".

- Naturligvis kan vi ikke have ansatte inden for 3F, der ikke har en overenskomst - det er for det første et skidt signal at sende udadtil, og for det andet skal en fagforenings ansatte naturligvis ikke stilles ringere end de medlemmer, som fagforeningen repræsenterer, siger Jacob Lassen Meier til JydskeVestkysten.

Forsker: "En smule dobbeltmoralsk"

Arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, siger til avisen, at "det er en smule dobbeltmoralsk, at man kæmper for kollektive overenskomster ude på arbejdspladserne, men ikke tillader det hos sine egne":

- Det er en smule dobbeltmoralsk, at man kæmper for kollektive overenskomster ude på arbejdspladserne, men ikke tillader det hos sine egne, siger han.

Prøver sig frem

Jacob Lassen Meier forklarer, at 3F er en lønmodtagerorganisation og kan derfor ikke være med i en arbejdsgiverforening. Og at man derfor har måttet prøve sig frem i forhold til at få udarbejdet en lokaloverenskomst der passer:

- Det er bestemt ikke, fordi vi er bange for det fagretlige system, og i forbindelse med forhandling af lokaloverenskomsten ser vi også på, hvordan vi kan lave en smidig fagretlig behandling, hvis der er faglig strid. Ikke, fordi der er det, eller vi tror, at det opstår, men fordi vi også gerne vil vise udadtil, at der er ordnede forhold hos os. Vi har kæmpet lidt med at finde den rette model, siger 3F-formanden til avisen. 

Fakta om lokaloverenskomst

En arbejdsgiver kan have indgået en lokaloverenskomst med den lokale 3F fagforening, hvis arbejdsgiveren ikke er medlem af en arbejdsgiverforening. En lokaloverenskomst er en særlig overenskomst, der normalt bygger på den landsdækkende hovedoverenskomst.

I lokaloverenskomsten er der aftalt specifikke ting, der kun gælder på din arbejdsplads.

Kilde: 3F

via Listen To News