Fagforening: Børn skal væk fra halmlagrene
Fagforening udformer en vejledning i håndtering af halmballer. Målet er færre ulykker på halmlagre.

Det kræver udførlig og konkret vejledning i håndtering af halmballer, hvis antallet af ulykker, hvor børn kommer til skade på halmlagre, skal mindskes.

Det mener Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A). Derfor arbejder de netop nu på en vejledning, der oplyser om farerne ved arbejdet med bigballer og på halmlagre.

- Børn og halmlagre er ikke en god kombination, fastslår afdelingschef ved GLS-A, Anne Marie Hagelskjær.

- Halmlagre er ikke beregnet som legeplads til børn. Vi har tidligere kørt en ulykkeskampagne med korte råd, men denne vejledning er endnu mere uddybende og illustreret med billeder, siger hun.

Hagelskjær mener, at folk i branchen godt kender til farerne ved halmballerne. Alligevel sker der ulykker indimellem. Hun refererer til flere tidligere ulykker, hvor børn har været involveret.

Ifølge planen skal vejledningen ligge klar til juli, lige op til at høsten går i gang.

Den kommer desuden kort efter en ulykke i Ringkøbing, hvor tre piger blev fanget under sammenstyrtede bigballer.

- Vi skal gerne have folks opmærksomhed, mens der høstes og stables halmballer. De skal jo stables, så de ikke vælter, forklarer afdelingschefen.

På vegne af GLS-A opfordrer hun på det kraftigste til, at man på landbrugene er opmærksomme på farerne ved arbejdet med de tunge halmballer.

Projektet er et samarbejde mellem GLS-A, 3F og Videncentret for Landbrug. Målet er, at vejledningen kan være med til nedbringe de ulykker, man ser i arbejdet med tunge halmballer.

Se gode råd og fakta om arbejdsulykker på www.barjordtilbord.dk

/ritzau/