Fagbosser: Utrygheden har desværre bredt sig
Presset på danske løn- og arbejdsvilkår har skabt stor utryghed blandt danske lønmodtagere. Det er derfor et flertal af danskerne, i en ny undersøgelse, siger, de gerne vil have lovbestemt minimumsløn, mener fagbosser. Polfoto/arkiv: Martin Lehmann
Danskerne bakker op om det unikke danske aftalesystem, men ønsker sig samtidig lovbestemt mindsteløn. Vi er blevet utrygge og usikre, siger fagbosser.

Et sikkert og solidt bolværk mod billig udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

Det er det, danskerne hungrer efter, når et flertal i en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet ønsker sig lovreguleret mindsteløn.

Det mener Dennis Kristensen, formand for FOA.

LÆS OGSÅ: Danske lønmodtagere: Giv os lovbestemt mindsteløn

Ønsket om en lov, der sikrer lønnen, er ikke et forsøg på at kyle det danske aftalesystem ud til højre.

Men utryghed, usikkerhed og oplevelsen af at være under pres af billig udenlandsk arbejdskraft, får danskerne til at spejde efter garantier for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, mener Dennis Kristensen.

- Det hænger sammen med det pres, vi er udsat for. Man ser sig om efter nye løsninger, for eksempel det, at man måske lovgivningsmæssigt kan gøre noget. Det kan være fristende at få en lovbestemt mindsteløn på områder, hvor det kniber alvorligt. Alle historierne om social dumping, spiller en vigtig rolle her, siger han.

Kan velfærdssystemet samle mig op?

Også 3F-formand Christensen, hvis medlemmer er nogle af dem, der er mest udsat for lønpres, peger på, at en stigende utryghed får danskerne til at famle efter lovgivning.

- Tallene er et udtryk for, at danskerne ikke mener, velfærdssystemet er så fintmasket, at det kan samle dem op, hvis de har brug for det det. Utrygheden har desværre bredt sig. Det er et udtryk for, at man vil insistere på, at samfundet tager ansvar for at have et vist niveau på lønnen for folks arbejde, siger Per Christensen.

LÆS OGSÅ: Joachim B: Jeg har aldrig kaldt arbejdsløse dovne

Undersøgelsen viser dog, at selvom over halvdelen af danskerne peger på lovregulering, så er et stort flertal på 72 procent stadig tilhængere af, at løn- og arbejdsvilkår  - det er noget fagforeninger og arbejdsgivere får styr på.

De støtter med andre ord den danske model, samtidig med at de kræver minimumsløn.

-Det oplever jeg som en retfærdighedsbetragtning hos danskerne. Parterne skal have lov at forhandle selv, mener vi. Men samtidig skal man altså ikke kunne snyde sig uden om overenskomsterne. Det viser, at vi på en og samme tid  bakker op om den danske model, men altså også ønsker, at der sættes en prop i det hul, der åbner for social dumping, siger Dennis Kristensen.

Kigger sig desperat rundt

Flere - blandt andre LO-formand Harald Børsting  - understreger i dag, at lovbestemt mindsteløn ikke kan løse udfordringerne med social dumping.

LÆS OGSÅ: Tesfaye: Lovbestemt mindsteløn stopper ikke social dumping

Og danskerne er da også fuldstændig klar over, at vores aftalesystem er en af grundpillerne i vores samfund. Men utrygheden spøger igen, mener Per Christensen:

- Jeg tror, at danskerne godt ved, at den danske model er utrolig vigtigt for vores samfund. Men lige præcis når det handler om løn og forsørgelse, er der mange, der kigger sig desperat rundt efter ikke at falde igennem et socialt netværk, som bliver stadig større og mere grovmasket.

Lav en lov om mindsteløn

 

En undersøgelse, lavet for LO og FTF, viser, at 51 procent af danskerne er helt eller delvist enige i, at Folketinget ved lov bør vedtage minimumsløn for hele arbejdsmarkedet.

 

Kilde: Center for Arbejdsmarkedsforskning (Carma) ved Aalborg Universitet