Fagbosser: Akutpakke er brandslukning
Ingen må miste deres dagpenge fra nytår og tvinges fra hus og hjem, mener FOA-formand Dennis Kristensen, der efterlyser en jobgaranti. Foto: Colourbox
Akutpakken løser ikke de langtidslediges problem, mener fagbevægelsen, som kræver mere langsigtet indsats og nemmere adgang til dagpenge.

Regeringens akutpakke til 332 millioner kroner, der skal redde langtidsledige fra at ryge ud af dagpengesystemet, er ren brandslukning.

Det siger Erik Jylling, formand for Akademikernes Centralorganisation.

- Det har karakter af brandslutning. Opgaven er at redde de ledige, der er ved at ryge ud over kanten. Det betyder, at man skruer på de håndtag i beskæftigelsesmaskinen, som man kender i forvejen, siger han til Newspaq.

Erik Jylling er ikke imod øget brug af jobrotation, mere efteruddannelse og flere job med løntilskud, men han efterlyser flere langsigtede initiativer.

- Vi skal sikre, at der bliver mere varig beskæftigelse, og det gør man ved at få gang i vækstlaget i små- og mellemstore virksomheder i det private. De skal have bedre vilkår, så Danmark bliver mere konkurrencedygtig, siger Erik Jylling.

Også FOA-formand Dennis Kristensen er kritisk over for pakken til de langtidsledige.

- Det gode er, at kommuner og a-kasser virkelig må lægge sig i selen for at finde job. Det dårlige er, at der ikke er nogen garanti for, at folk ikke ryger ud af dagpengesystemet fra 1. januar og konstaterer, at de heller ikke kan få kontanthjælp, siger han til Newspaq.

Dennis Kristensen savner, at regeringen tager spørgsmålet om genoptjeningsretten til dagpenge op til revision.

- Vi mangler, at regeringen erkender, at et af de vigtigste redskaber til at forhindre, at folk ryger varigt på kontakthjælp er, at de faktisk kan få dagpengeretten tilbage i løbet af en relativ kort periode.

Derudover kræver Dennis Kristensen en job- og uddannelsesgaranti.

- Regeringen skal garantere, at mislykkes den ekstraordinære indsats, så vil man alligevel sikre folk job eller uddannelse, så de ikke mister deres indtægt, siger han.

Erik Jylling skal sammen med andre af fagbevægelsens topfolk senere i dag mødes med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). AC-formanden har flere klare budskaber med i tasken.

- Der er ikke noget i pakken, der støder os, men vi tvivler på, om man kan få de næsten 3.000 akademikere, der er i risikozonen i job med disse instrumenter. Vi skal derfor have skruet op for videnspilotordningen og få lavet en større en større kvalitet i jobmatchnings-arbejdet i kommunerne, siger Erik Jylling.