Fagboss raser over døgnåbent: "Ansatte skal ikke sætte helbredet på spil"
Døgnåbne dagligvarebutikker er en luksus, som skal begrænses, mener sektorformand i HK Handel Per Tønnesen
Døgnåbne dagligvarebutikker er en luksus, som skal begrænses, mener sektorformand i HK Handel Per Tønnesen.
Døgnåbne dagligvarebutikker er en luksus, som skal begrænses, mener sektorformand i HK Handel Per Tønnesen. Foto: Claus Fisker/Scanpix

“Døgnåbne supermarkeder handler om at kapre markedsandele - og intet andet.”

Det skriver Per Tønnesen, sektorformand i HK Handel i et debatindlæg i Jyllands Posten.

Hvor sygeplejersker, læger og politifolk går på arbejde om natten for at sikre, at samfundet kører på skinner, er der ikke nogen grund til at bede flere medarbejdergrupper end højst nødvendigt om at gøre det.

- Især ikke når de mange negative følger ved at arbejde om natten er så veldokumenterede både på mellemlang og længere sigt. Derfor vil vi arbejde for at begrænse det for de butiksansatte, uddyber Per Tønnesen over for Avisen.dk

Ifølge ham er der sket en foruroligende udvikling, hvor især Netto-butikker og Bilka-varehuse er gået langt med døgnåbent konceptet.

- Førhen var det meget, meget undtagelsesvist, at vi har haft medlemmer i detailhandlen, som har arbejdet om natten. Men nu er der gået inflation i det og, det vil vi ikke medvirke til, siger han.

Hvorfor kan butiks-ansatte ikke arbejde om natten, når andre faggrupper kan?

- Det er simpelthen et spørgsmål om, hvorvidt der er tale om, at en funktion holder samfundet kørende eller ej. Vi har allerede små døgnåbne 'convenience'-butikker, og hidtil har vi fint kunne overleve uden at have adgang til butikkerne sent om aftenen eller natten. Det skal være afgørende nødvendigt, hvis man pålægger natarbejde. For mig at se, er det ikke livsnødvendigt at kunne smutte i Bilka kl. 3 om natten, siger Per Tønnesen, der også melder om mange medlemmer og tillidsrepræsentanter, der gerne vil stoppe en udbredelse af konceptet.

Skal have fyrstelig betaling

Derfor er natarbejde da også et stort punkt på dagsordenen, når det er i weekenden, at de nye overenskomstforhandlinger går i gang. Her skal løn- og arbejdsvilkår for i alt 186.000 medarbejdere i spil, når HK- Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver skal forhandle om Butiksoverenskomsten og Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service.

- Vi vil begrænse adgangen til natarbejde mest muligt og sørge for, at hvis man arbejder om natten, at man så også får det fyrsteligt betalt. Førhen har natarbejde ikke været trakteret, og derfor vil vi kigge på betalings- og beskyttelses-muligheder i overenskomsten, siger Per Tønnesen.

En begrænsning af natarbejde skal også sikre fremtidens butiks-ansatte.

- Vi står med butiksområdet, der i forvejen har et dårligt image blandt unge, når de skal vælge karriere. Hvis man udover skiftende vagter nu også skal arbejde aften og nat, bliver det ikke bedre, siger Per Tønnesen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.