Fagboss om ulovlig lægepraksis: Ministre skal sende klart signal
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

På Lærkevej i det københavnske nordvestkvarter er syge borgere blevet lægeundersøgt i et baglokale på jobcentret.

Bag den ulovlige lægepraksis stod det private lægefirma Empano. Firmaet var blevet hyret af Københavns Kommune, men siden da har kommunen stoppet samarbejdet og iværksat en intern undersøgelse af sagen.

I alt nåede 110 borgere at blive henvist til et forløb eller en lægefaglig ydelse gennem lægefirmaet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er begge kaldt i samråd af Alternativet, og dét vækker glæde hos Socialrådgiverforeningen.

- Jeg håber, at de vil sende et klart signal - ikke bare til København - men også til landets øvrige kommuner om, at den form for behandling af ledige er totalt uacceptabel, siger Majbrit Berlau, der er formand for Socialrådgiverforeningen.

Hun kalder sagen for under al kritik og dybt ulovlig.

- Mange af de ledige borgere har store udfordringer som psykiske og fysiske lidelser, og for nogle er det en overvindelse i sig selv at skulle møde op på jobcenteret, siger Majbrit Berlau i en pressemeddelelse.

Sagen tog sin begyndelse i slutningen af november, hvor en orientering blev sendt til beskæftigelses- og integrationsudvalget.

TV2 Lorry kom i besiddelse af orienteringen, og det fremgik, at ved flere lejligheder har lægefirmaet Empano "foretaget fysiske lægeundersøgelser i jobcenteret".

I orienteringen stod der også, at Borgerrådgiveren allerede i slutningen af oktober advarede kommunen om forholdet på baggrund af en kommentar hos Avisen.dk, ifølge Lorry.

Lægen gennemførte fysiske undersøgelser af 25 borgere, før Københavns Kommune satte en stopper for samarbejdet med Empano.

- Det er simpelthen utilstedeligt og i strid med al socialfaglig indsigt, at kommunen lige pludselig genner dem ind til en lægeundersøgelse, når de var indkaldt til et møde på jobcenteret, siger Majbrit Berlau.

– Det er nærmest uforståeligt, at kommunen kan finde på det. Jeg har heldigvis ikke hørt om lignende tilfælde andre steder i landet, men det kaster samrådet med ministrene forhåbentlig lys over. Og skulle man som ansat på et jobcenter opleve noget lignende, så anbefaler jeg, at man siger fra over for ledelsen og henvender sig til sin faglige organisation, siger hun.