Fagforeningskæmpe med opsang til Mette F.: "Du risikerer at køre galt"
Utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen. Foto: Søren Zeuth.
Fagforeningskæmpen Hardy Hansen er bekymret over, hvor Socialdemokratiet er på vej hen. Mette Frederiksen kører galt, hvis ikke hun svinger til venstre, mener han.

I 1980'erne var alle på fornavn med fagforeningsmanden Hardy Hansen, hvad enten de elskede eller hadede ham. I dag sidder Hardy Hansen på en spansk campingplads tæt på Malaga, hvor han sammen med konen Anni tilbringer vintermånederne i en autocamper.

Det er 20 år siden, han forlod Folketinget, hvor han i en periode var medlem for Socialdemokratiet.

Men mest kendt er Hardy Hansen som kampivrig forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) – en af forløberne for 3F. Og som sådan stod han i spidsen, når havnearbejdere, buschauffører og andre arbejdere røg i konflikt med arbejdsgiverne eller Schlüter-regeringen.

Hardy Hansen

Hardy Hansen var forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) fra 1979-1996 og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1994-1998.

Hardy Hansens baggrund er det faglige arbejde. Han voksede op i et arbejderhjem lidt syd for Aalborg, blev uddannet på sømandsskole og fik job på forskellige fabrikker på den københavnske vestegn. Og der blev det faglige engagement vakt:
- Jeg har hele tiden repræsenteret den befolkningsgruppe, som har haft de dårligste jobs og fået den dårligste løn, så derfor skulle der kæmpes ekstra hårdt, siger Hardy Hansen.

Som fagforeningsmand varetog han altid de ufaglærte arbejderes sag, hvilket ofte bragte ham i modsætning til faglærte forbund som Dansk Metal.

 

UDVID

Og selv om der står 1933 på dåbsattesten, er der stadig masser af meninger i Hardy Hansen, som er bekymret for, hvor Socialdemokratiet bevæger sig hen:

- Mette Frederiksen er simpelthen nødt til at svinge til venstre. Ellers risikerer hun at køre galt, lyder det i telefonen fra Costa del Sol.

Ny efterlønsordning

Som - stort set - alle andre socialdemokratiske veteraner, der har givet interviews eller skrevet bøger på det seneste, er der ikke megen ros fra Hardy Hansen til kursen under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

- Hun var jo aldrig en rigtig socialdemokrat, siger Hardy Hansen, der stadig er medlem af Socialdemokratiet.

Hardy Hansen taler som nyvalgt SiD-formand på kongressen i 1980. Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix.

Og selvom tingene er blevet bedre under Mette Frederiksen, er Hardy bekymret for om partiets ledelse forstår alvoren i den situation mange lønmodtagere - særligt dem med korte uddannelser, hårde job og lave lønninger - står i:

- Danmark er blevet mere polariseret, og utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen og peger blandt andet på mange lønmodtageres frygt for ikke at holde helt frem til pensionsalderen:

- Efterlønnen var en fantastisk god ordning, som vi var med til at skabe i SiD. Nu er mange utrygge og ved ikke, om de kan holde til pensionen. Om vi skal have præcis dén efterlønsordning, ved jeg ikke, men der skal ske noget, så dem med hårde job kan gå tidligere, siger Hardy Hansen.

Han mener også, at Socialdemokratiet skal bruge magten, hvis de vinder næste valg, til at styrke det sociale sikkerhedsnet:

- Dagpengene var tænkt som 90 procent af en arbejders løn - nu er den nede på halvdelen, bemærker Hardy Hansen, der har flere opfordringer til sit parti:

- Vi lever i et stærkt polariseret samfund med stor fattigdom og kæmpe uligheder for rigtig mange mennesker, og derfor skal Socialdemokratiet her inden valget love højere sociale ydelser og et progressivt skattesystem, så alle millionærerne kommer til at bidrage langt mere, end de gør i dag. Så vi får et velfærdssamfund for alle borgere, erklærer han.

Også fagbevægelsen skal oppe sig, mener den tidligere forbundsformand, hvis hjerte stadig banker hårdest for de lavtlønnede:

- Der burde være mere fokus på mindstebetalingen. I dag er gennemsnitslønnen på LO-området 250 kroner, mens mindstelønnen er på 120 kroner. På de her områder burde fagbevægelsen og Socialdemokratiet være mere i offensiven, lyder det fra Hardy Hansen som tror, at Fagbevægelsens Hovedorganisation (ny hovedorganisation som resultat af fusion mellem LO og FTF fra 1. januar, red.) kan være udgangspunktet for en revitalisering af fagbevægelsen.

Klart signal eller apati

I sit seniorliv har Hardy Hansen været aktiv i Netværk for Demokrati og Velfærd, sammen med blandt andre Københavns tidligere VS-borgmester, Villo Sigurdsson, og forhenværende folketingsmedlem for SF, Pernille Frahm.

- Vi mener jo, der er brug for en rød regering, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det er gået lidt i skuddermudder. Men det er en opgave for Socialdemokratiet at samle de fire partier om et grundlag, hvor de her punkter er med, mener Hardy Hansen.

Hvis Socialdemokratiet igen bevæger sig til højre, som det ifølge Hardy Hansen skete under Helle Thorning-Schmidt, frygter han, at det kan få fatale konsekvenser for partiet. Mange lønmodtagere vil fuldstændig miste tilliden til Socialdemokratiet - og måske vælge helt andre veje:

- Hvis signalet ikke lyser stærkt nok, så mister mange orienteringsevnen. Hvorfor får vi Trump, og hvorfor ser vi De Gule Veste i Frankrig? Fordi det politiske system ikke har fungeret godt nok for mange almindelige mennesker. Det er et opråb til de socialdemokratiske partier: Tænk jer nu godt om og glem ikke, hvem I er sat i verden for.

Du har været medlem af Socialdemokratiet hele dit voksne liv, men du har også kritiseret partiet i al den tid, jeg kan huske. Har du aldrig overvejet at melde dig ud?

- Det har jeg da overvejet mange gange, men konklusionen bliver altid den samme. Jeg er nok mere enig med Enhedslisten og SF for den sags skyld, men uden et stærkt socialdemokrati får arbejderbevægelsen aldrig statsministerposten og den indflydelse, der følger med. Så jeg har altid valgt at blive og forsøge at påvirke partiet i en mere venstreorienteret retning, siger Hardy Hansen.

Advarer mod flirt med DF

Hardy Hansen har gennem sit politiske og faglige arbejde ofte været engageret i internationale spørgsmål. Senest gennem Mandela Center, som arbejdede for fred og forsoning i verdens konflikter.

Han har også fulgt udviklingen i udlændingedebatten med bekymring:

- Selvfølgelig kan alle ikke få asyl i Danmark. Men tonen er blevet modbydelig og usolidarisk overfor flygtninge. Det er måske meningen, så folk bliver væk. Men det er under Danmarks værdighed, siger han og advarer partitoppen mod at lægge sig for tæt opad Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken:

- Jeg blev meget provokeret, da Thulesen Dahl i sommer delte lagkage ud i Sønderborg for at fejre, at de har nået 100 forringelser på flygtningeområdet. Det er forkasteligt, at man kan finde på at feste over, at andre mennesker er i nød. Det er ikke en vej at betræde for Socialdemokratiet, siger Hardy Hansen. 

via Listen To News