Administration 

Fagforeningskæmpe med opsang til Mette F.: "Du risikerer at køre galt"

Utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen. (Foto: Foto: Søren Zeuth.)

Fagforeningskæmpen Hardy Hansen er bekymret over, hvor Socialdemokratiet er på vej hen. Mette Frederiksen kører galt, hvis ikke hun svinger til venstre, mener han.

I 1980'erne var alle på fornavn med fagforeningsmanden Hardy Hansen, hvad enten de elskede eller hadede ham. I dag sidder Hardy Hansen på en spansk campingplads tæt på Malaga, hvor han sammen med konen Anni tilbringer vintermånederne i en autocamper.

Det er 20 år siden, han forlod Folketinget, hvor han i en periode var medlem for Socialdemokratiet.

Men mest kendt er Hardy Hansen som kampivrig forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) – en af forløberne for 3F. Og som sådan stod han i spidsen, når havnearbejdere, buschauffører og andre arbejdere røg i konflikt med arbejdsgiverne eller Schlüter-regeringen.

Hardy Hansen

Hardy Hansen var forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) fra 1979-1996 og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1994-1998.

Hardy Hansens baggrund er det faglige arbejde. Han voksede op i et arbejderhjem lidt syd for Aalborg, blev uddannet på sømandsskole og fik job på forskellige fabrikker på den københavnske vestegn. Og der blev det faglige engagement vakt:
- Jeg har hele tiden repræsenteret den befolkningsgruppe, som har haft de dårligste jobs og fået den dårligste løn, så derfor skulle der kæmpes ekstra hårdt, siger Hardy Hansen.

Som fagforeningsmand varetog han altid de ufaglærte arbejderes sag, hvilket ofte bragte ham i modsætning til faglærte forbund som Dansk Metal.

 

UDVID

Og selv om der står 1933 på dåbsattesten, er der stadig masser af meninger i Hardy Hansen, som er bekymret for, hvor Socialdemokratiet bevæger sig hen:

- Mette Frederiksen er simpelthen nødt til at svinge til venstre. Ellers risikerer hun at køre galt, lyder det i telefonen fra Costa del Sol.

Ny efterlønsordning

Som - stort set - alle andre socialdemokratiske veteraner, der har givet interviews eller skrevet bøger på det seneste, er der ikke megen ros fra Hardy Hansen til kursen under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

- Hun var jo aldrig en rigtig socialdemokrat, siger Hardy Hansen, der stadig er medlem af Socialdemokratiet.

Hardy Hansen taler som nyvalgt SiD-formand på kongressen i 1980. Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix.

Og selvom tingene er blevet bedre under Mette Frederiksen, er Hardy bekymret for om partiets ledelse forstår alvoren i den situation mange lønmodtagere - særligt dem med korte uddannelser, hårde job og lave lønninger - står i:

- Danmark er blevet mere polariseret, og utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen og peger blandt andet på mange lønmodtageres frygt for ikke at holde helt frem til pensionsalderen:

- Efterlønnen var en fantastisk god ordning, som vi var med til at skabe i SiD. Nu er mange utrygge og ved ikke, om de kan holde til pensionen. Om vi skal have præcis dén efterlønsordning, ved jeg ikke, men der skal ske noget, så dem med hårde job kan gå tidligere, siger Hardy Hansen.

Han mener også, at Socialdemokratiet skal bruge magten, hvis de vinder næste valg, til at styrke det sociale sikkerhedsnet:

- Dagpengene var tænkt som 90 procent af en arbejders løn - nu er den nede på halvdelen, bemærker Hardy Hansen, der har flere opfordringer til sit parti:

- Vi lever i et stærkt polariseret samfund med stor fattigdom og kæmpe uligheder for rigtig mange mennesker, og derfor skal Socialdemokratiet her inden valget love højere sociale ydelser og et progressivt skattesystem, så alle millionærerne kommer til at bidrage langt mere, end de gør i dag. Så vi får et velfærdssamfund for alle borgere, erklærer han.

Også fagbevægelsen skal oppe sig, mener den tidligere forbundsformand, hvis hjerte stadig banker hårdest for de lavtlønnede:

- Der burde være mere fokus på mindstebetalingen. I dag er gennemsnitslønnen på LO-området 250 kroner, mens mindstelønnen er på 120 kroner. På de her områder burde fagbevægelsen og Socialdemokratiet være mere i offensiven, lyder det fra Hardy Hansen som tror, at Fagbevægelsens Hovedorganisation (ny hovedorganisation som resultat af fusion mellem LO og FTF fra 1. januar, red.) kan være udgangspunktet for en revitalisering af fagbevægelsen.

Klart signal eller apati

I sit seniorliv har Hardy Hansen været aktiv i Netværk for Demokrati og Velfærd, sammen med blandt andre Københavns tidligere VS-borgmester, Villo Sigurdsson, og forhenværende folketingsmedlem for SF, Pernille Frahm.

- Vi mener jo, der er brug for en rød regering, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det er gået lidt i skuddermudder. Men det er en opgave for Socialdemokratiet at samle de fire partier om et grundlag, hvor de her punkter er med, mener Hardy Hansen.

Hvis Socialdemokratiet igen bevæger sig til højre, som det ifølge Hardy Hansen skete under Helle Thorning-Schmidt, frygter han, at det kan få fatale konsekvenser for partiet. Mange lønmodtagere vil fuldstændig miste tilliden til Socialdemokratiet - og måske vælge helt andre veje:

- Hvis signalet ikke lyser stærkt nok, så mister mange orienteringsevnen. Hvorfor får vi Trump, og hvorfor ser vi De Gule Veste i Frankrig? Fordi det politiske system ikke har fungeret godt nok for mange almindelige mennesker. Det er et opråb til de socialdemokratiske partier: Tænk jer nu godt om og glem ikke, hvem I er sat i verden for.

Du har været medlem af Socialdemokratiet hele dit voksne liv, men du har også kritiseret partiet i al den tid, jeg kan huske. Har du aldrig overvejet at melde dig ud?

- Det har jeg da overvejet mange gange, men konklusionen bliver altid den samme. Jeg er nok mere enig med Enhedslisten og SF for den sags skyld, men uden et stærkt socialdemokrati får arbejderbevægelsen aldrig statsministerposten og den indflydelse, der følger med. Så jeg har altid valgt at blive og forsøge at påvirke partiet i en mere venstreorienteret retning, siger Hardy Hansen.

Advarer mod flirt med DF

Hardy Hansen har gennem sit politiske og faglige arbejde ofte været engageret i internationale spørgsmål. Senest gennem Mandela Center, som arbejdede for fred og forsoning i verdens konflikter.

Han har også fulgt udviklingen i udlændingedebatten med bekymring:

- Selvfølgelig kan alle ikke få asyl i Danmark. Men tonen er blevet modbydelig og usolidarisk overfor flygtninge. Det er måske meningen, så folk bliver væk. Men det er under Danmarks værdighed, siger han og advarer partitoppen mod at lægge sig for tæt opad Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken:

- Jeg blev meget provokeret, da Thulesen Dahl i sommer delte lagkage ud i Sønderborg for at fejre, at de har nået 100 forringelser på flygtningeområdet. Det er forkasteligt, at man kan finde på at feste over, at andre mennesker er i nød. Det er ikke en vej at betræde for Socialdemokratiet, siger Hardy Hansen. 

portræt Lise Nørgaard
Kendte

Hurtig handel:

Lise Nørgaards lejlighed solgt

Perserverance kører på Mars
Nyheder

Danske forskere

i historisk bedrift:

Vi har lavet ilt på Mars

Sygeplejerske giver drop i armen til patient
Sundhed

Dagens afstemning: Bør sygeplejerskerne har mere i løn?

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Vaccine i sprøjte
Corona

Undersøger dødsfald efter J&J vaccination

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Billeder over seng
Advertorial

Annonce

Tips og tricks til hvordan du giver din bolig personlighed

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej