Flere kriminelle udlændinge skal afsone deres straf i hjemlandet. Sådan lyder regeringens erklærede mål. Men indtil videre går det ikke den vej.
Antallet af kriminelle udlændinge, der sendes hjem til hjemlandet for at afsone deres straf, er nemlig faldet til 26 personer i 2016 fra 29 personer i 2015. Og i 2014 var det 31 personer, der blev sendt hjem for at sidde bag tremmer.
Det viser et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.
Dermed går udviklingen stik imod, hvad de danske politikere ønsker. Og Trine Bramsen finder den dybt problematisk.
- Målet var jo at få det til at stige, konstaterer hun.
Justitsminister Søren Pape Poulsen arbejder på at købe celleplads i østeuropæiske fængsler til kriminelle udlændinge, sagde han tirsdag til Ritzau.
Men det giver Trine Bramsen ikke meget for.
- Der er klare aftaler med de her lande om, at de kriminelle udlændinge ikke skal afsone for danske skattekroner. De skal sendes hjem, siger hun.
- Så Søren Pape burde rejse til de lande og stille sig meget mere kritisk over for, at de åbenbart ikke er villige til at tage deres egne statsborgere hjem.
Frem til 2012 var det under en håndfuld kriminelle udlændinge, der blev sendt hjem til afsoning. I 2012 steg det til 16, mens det i 2013 var 34 og i 2014 31.
Trine Bramsen mener, at det skyldes, at de justitsministre, der sad på posten under den socialdemokratisk ledede regering i 2011-2015 gjorde en særlig indsats.
- Vi havde justitsministre, der aktivt var i dialog med de lande. Og aktivt forsøgte at få de her mennesker hjem. Også selv om det var hårdt, siger hun.
- Nu ser vi et fald to år i træk under en borgerlig regering. Det er dybt bekymrende.
Siger du dermed, at de justitsministre, der har efterfulgt jeres, ikke har gjort deres arbejde godt nok?
- Jeg kan i hvert fald konstatere, at der er sket et fald. Og det er ikke fordi, der sidder færre kriminelle udlændinge i de danske fængsler, siger Trine Bramsen.
Ifølge Justitsministeriet sidder der årlige mellem 65 og 75 personer i de danske fængsler, som opfylder betingelserne for at blive overført til et fængsel i deres eget hjemland.
/ritzau/