Færøernes Louis Armstrong
Interview ? Teitur savner en mand som Armstrong, der ville noget med sin musik, og som tog et standpunkt. Det gør sangeren Teitur selv ? senest i debatten om de homoseksuelles rettigheder på Færøerne

Samme dag som Nyheds-avisen interviewer den færøske singer-songwriter Teitur, har det Færøske Lagting endelig besluttet at give homoseksuelle samme rettigheder som alle andre.
»Det betyder utroligt meget for mig, især fordi beslutningen fortæller, om Færøerne er med i den moderne verden eller ej.«
Teitur er vokset op på Færøerne, men flyttede som 17-årig til Danmark. Siden har han udgivet to anmelderroste plader og turneret Danmark, men også USA og resten af Europa tyndt.

Tror på Gud

Som de fleste færinger er Tei-tur kristen, men på en helt anden måde end de stærke kristne kræfter på Færøerne, som ikke anerkender homoseksuelle:
»Jeg tror på Gud, og jeg tror Jesus har levet, men jeg lever ikke mit liv efter Biblen. Der er nogle mennesker på Færøerne, som har nogle moralske værdier, som de tror findes i Biblen, men Biblen er meget større end det, de mennesker kan tolke i deres lille hverdag.«

Armstrong som idol

Teitur var glad for, at Amnesty International blandede sig i debatten, men han mener ikke, at Danmark skal være politisk indblandet:
»Det har ikke en skid at gøre med Danmark eller med andre i verden. Det handler om de homoseksuelle og tolerancen på Færøerne, og det er noget, vi skal afgøre der,« siger Teitur med en pondus, der står i kontrast til hans forholdsvis afdæmpede facon og melankolske melodier.
Teitur bor til daglig i London, men har været på turne, lige siden hans anden plade Stay Under The Stars udkom i maj.
Et af pladens stærkeste numre er Louis, Louis , som Teitur har skrevet til sit store idol Louis Armstrong. Please come back to the quiet generation lyder tredje linje.
»Louis Armstrong står for noget, som ikke rigtig eksisterer i min generation. Jeg skrev den lige efter tsunamien, og efter Bush blev genvalgt, fordi min generation har en tendens til bare at trække på skuldrene.« Ifølge Teitur var Armstrong en mand, som ikke var bange for at sige sin mening, og som ville noget med sin musik.
»Nutidens stjerner har ikke den moralske baggrund for at spille musik. De vil meget gerne være kendte, men er ikke interesserede i musik. Det er jeg, og jeg vil gerne forandre noget i folk, når jeg spiller for dem.«

Kend dig selv

Flere af sangene på Stay Under The Stars kredser om ensomhed.
De er skrevet i førsteperson, men handler om forskellige mennesker ? en blaffer, en indbrudstyv, en astronom, der alle er ensomme.
»Jeg ville beskrive, hvordan alle mennesker har deres egne unikke egenskaber. Hvis man opfører sig som alle andre, så bliver man alene. Det er vigtigere at være sig selv end bare at overleve sammen med alle andre,« siger Teitur og giver et eksempel:
»Når man flyver, får man altid at vide, at man først skal tage sin egen iltmaske på, før man hjælper andre med deres. Og det er en læresætning, som er utrolig vigtig for mig.«
En læresætning som ikke må forveksles med egoisme:
»Man er meget mere til hjælp, hvis man ved, hvem man selv er, og hvad man kan. Så snart man gør noget for andre menneskers skyld, så undervurderer man dem også.«
Teitur spiller i aften på Store Vega kl.20. Entré: 180 kroner.