Færdigretter, snacks og søde drikke. Danskerne er gode til at hælde usunde sager i sig, og få nålen på vægten til at stige. Nyhedsavisen bad ernæringskonsulent ved Ankerhus Seminarium, Per Brændgaard, om at pege

Færdigretter, snacks og søde drikke. Danskerne er gode til at hælde usunde sager i sig, og få nålen på vægten til at stige.

Nyhedsavisen bad ernæringskonsulent ved Ankerhus Seminarium, Per Brændgaard, om at pege på nogle af de største syndere på butikshylderne.

Morgenmad

»Kellog s Cocopops er et nydelsesmiddel – ikke et næringsmiddel. Ser man på listen over ingredienserne, er der stort set kun er sukker i ud over ris,« siger Per Brændgaard.

Han anbefaler, at man tjekker ingrediensernes rækkefølge. Det, som der er mest af i produktet, skal stå først på listen. På Cocopops optræder sukkeret som den indgrediens, der er næstmest af.

»Det helt lyse toastbrød er der rigtig mange, der spiser. Men det svarer til at spise ren sukker, fordi det er rene kulhydrater. Man sigter kornets klid og kimdel fra, hvor vitaminer, mineraler og fibre sidder,« siger Per Brændgaard.

Den milde ost, Fløde Havarti 60+, er også problematisk.

»Den har et fedtindhold på 60 procent af ostens tørstof. 38 gram af 100 gram af hele osten er fedt. Det er alt for meget.«

Pålæg

Både salamien og rullepølsen slår ud i det røde fedtfelt.

»Salamien er fyldt med fedt, salt, farvestoffer, konserveringsmidler og alt muligt andet,« siger Per Brændgaard.

Men man kan stadig spise spegepølse.

»Heldigvis har Hanegal lavet nogle pølser med mindre fedt.«

Rullepølsen er bare for klam, udbryder eksperten.

»Hvorfor spiser danskerne dog det? Der er alt for meget fedt i.«

Kærgaarden, som ellers er populær på ethvert frokostbord, er også med til at gøre danskerne tykke, Selv om det er et blandingsprodukt,

»Det er lidt bedre end almindeligt smør. Men det er altid smørbart. Så spiser vi mere af det. I stedet skal man spise smørbart plantefedtstof som Becel.«

Færdigretter

Sortimentet af færdigretter generelt er egentlig udmærket, mener Per Brændgaard, som han gennemgår frysevarerne.

»Når man taler om, at fast food er skidt, så er det maden fra pizzariaer og burgerbarer, det gælder.«

Og så lige Deep Dish-pizzaerne.

»De er ikke gode. Man kan lynhurtigt tage på, hvis man spiser sådan en pakke af og til. Det samme gælder de færdiglavede boller i karry fra Steff Houlberg. Over halvdelen af energien i produktet kommer fra fedt. Det må højst være en tredjedel.«

Det søde

Faktisk kan man godt spise chokolade et par gange om ugen, mener eksperten.

»Men det skal være den helt mørke med et højt kakaoindhold, for det feder ikke så meget. Ikke sådan en stor lys plade, som den store Guldbarre. Det, at den er større gør, at vi spiser mere.«

Chips er bare af det onde.

»Også på grund af saltindholdet. For ud over at øge blodtrykket, gør salt dig tørstig, og det er et problem, hvis du så slukker tørsten i sukkerholdige drikkevarer,« forklarer Per Brændgaard.

Særligt sodavand er et stort problem for mange danskere.

»Skal man have sodavand, skal til enhver tid tage light-udgaverne.«

De overraskende

Mange tror, at det er sundt at spise pasta.

»Men det er det kun, hvis du spiser fuldkornspasta. Ellers er det ligesom lyst toastbrød. Hvedepasta er rene kulhydrater.«

Endelig er den hyggelige rødvin.

»Det er bare helt generelt. Vin gør folk overvægtige. Derfor må man overveje, hvor lidt man kan nøjes med, og så stadig opnå den samme hyggefaktor,« siger Per Brændgaard.

Og det gælder bredt, hvis man vil tabe sig.

»Find ud af, hvad du kan gøre i stedet. Er der noget andet sødt, man kan spise eller drikke - uden kalorier,« siger Per Brændgaard.