Fængsler: Uddannelse i benlås er en hastesag
Kriminalforsorgen erkender, at det haster med at få uddannet fængselsbetjentene i at lægge fanger i benlås.

Landets fængselsbetjente skal uddannes bedre i at lægge fanger i korrekt benlås. Og det lidt hurtigt.

Sådan lyder det fra Kriminalforsorgen, der kalder det "en hastesag" at højne fængselspersonalets viden ombåde benlåsen og de øvrige greb, som de ansatte må bruge mod uregerlige fanger.

- Det er en hastesag, at vi får uddannet bedre, men jeg tør ikke sætte nogen dato på, hvornår det sker, siger underdirektør i Kriminalforsorgen, Anette Esdorf.

Hun understreger, at samtlige greb nu formentlig vil blive endevendt.

Erkendelsen kommer efter, at en rapport om magtanvendelsen i fængslerne har påvist, at de ansatte i stor stil ikke møder op til de efteruddannelseskurser i konflikthåndtering, der ellers blot finder sted hvert syvende år.

Rapporten blev bestilt efter, at en fange døde i Kolding Arrest efter at være lagt i benlås under et voldsomt klammeri med en gruppe betjente.

Men rapporten fastslår, at der ikke er noget brugbart alternativ til benlåsen, som derfor fortsat må bruges.

Det lyder ikke som om, man er begejstret for benlåsen, men at man bare ikke kan finde på andet?

- Ja, det kan man sige. Man er ikke spor begejstret for et greb, der kan være farligt. Og derfor har vi nu som noget nyt skrevet ud, at man kun må bruge det, når der ikke er noget som helst andet greb, der er tilstrækkeligt, påpeger Anette Esdorf.

Hun afviser, at hun tidligere har hørt fra folk i fængselsvæsnet, at der skulle være et efterslæb på den uddannelse, som de ansatte har i at anvende magt mod aggressive fanger.

/ritzau/