Fængselsbetjenten Robert på julevagt: Fange stak af med altervinen

Kold flæskesteg hører med, når man som fængselsbetjent er på arbejde juleaften.
- Præsten var mild og god og troede det bedste om de mennesker. Så han løb rundt og ledte efter den vin, mens håret strittede til alle sider, siger Robert Demény.
- Præsten var mild og god og troede det bedste om de mennesker. Så han løb rundt og ledte efter den vin, mens håret strittede til alle sider, siger Robert Demény. Foto: Privat

Når fængselsbetjenten Robert Demény skal på arbejde i Silkeborg Arrest den 24. december, bliver det forhåbentligt uden for meget drama. 

Han har dog allerede flere mere eller mindre mindeværdige juleaftens-historier at fortælle fra sin lange karriere i Kriminalforsorgen.

For fem år siden skulle præstens altervin eksempelvis findes, før julefreden kunne sænke sig.

- Præsten troede, de var almindelige mennesker. Det er de jo også, men på deres måde - de er jo ikke ustraffede, siger 58-årige Robert Demény til Avisen.dk og fortsætter: 

- Men en indsat så altså pludselig sit snit til at gafle det der altervin. Jeg tror, det var portvin. Det virkede festligt i hvert fald.

Ballade med muslim

Præsten troede dog ikke i første omgang på, at vinen var blevet stjålet:

- Han var mild og god og troede det bedste om de mennesker. Så han løb rundt og ledte efter den vin, mens håret strittede til alle sider, siger Robert Demény.

I mellemtiden gav fængselsbetjentene sig til at lede efter flasken på de indsattes værelser. Den dukkede dog op et noget uventet sted.

- Ham den lille skurk, der havde gjort det, havde gemt den hos en anden, for han ville ikke selv knaldes for det, siger han.

Problemet var bare, at det var en meget rettroende muslim, der pludselig skulle forklare, hvorfor han havde gemt altervinen på sit værelse. 

- Så brød helvede jo løs. Det var det, der gav alt balladen. At vi troede, at han drak alkohol var et stort problem for ham. Men vi fik dæmpet gemytterne, og julefreden kunne sænke sig.

- Men muslimen blev stiktosset på ham, der havde gjort det. Den skyldige valgte så også at gøre sig meget usynlig og lille efterfølgende, siger Robert Demény.

Kold flæskesteg

Robert Demény husker også vagten juleaften i 1982 i Vridsløse ganske tydeligt. Her havde han netop sat sig til julebordet og hældt sovs på flæskestegen, da alarmen gik. 

- Det var jo juleaften, så vi var milde og gode, og gik hurtigt tilbage igen. Men så lød alarmen igen, og så måtte jul være jul. Så da vi kom tilbage til flæskestegen tre kvarter senere, var den ikke helt den samme, som da den blev læsset op, siger Robert Demény, der dog også kan se tilbage på et hyggeligt efterspil.

- Vi fik vores motion og en god cigar bagefter. Det var før rygeloven. 

I år skal Robert Demény på arbejde for sidste gang juleaften. Han går nemlig på efterløn inden længe. 

- Det bliver sgu meget sjovt. Men det er jo ikke der, man siger, 'bare jeg kan komme på vagt juleaften', siger Robert Demény og afslører, at han har en hemmelig plan for, hvordan altervinen ikke bliver stjålet igen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.