Fængselsbetjent: Her har vi det altså godt med fangerne
- Hvis man kom rundt i de små arresthuse, ville man se, at det hele foregår stille og fredeligt. fællestillidsrepræsentant for arresthuse på Sjælland, Henning Mørk, der selv arbejder som fængselsbetjent i Roskilde Arrest. ARKIVFOTO: Martin Ballund
Fællestillidsrepræsentant Sjælland mener ikke, at sikkerheden halter i de arresthuse, hvor han repræsenterer fængselsbetjente.

Formand for fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, modsiges nu af fællestillidsrepræsentanten for de små arresthuse på Sjælland.

Det sker efter, at en voldsom fangeflugt fra Tønder Arrest, fik formanden, Kim Østerbye, til at rette hård kritik af sikkerheden i de små arresthuse i Danmark. Den er simpelthen ikke god nok, mener Kim Østerbye. Men det gælder altså ikke alle steder i landet, siger fællestillidsrepræsentant for arresthuse på Sjælland, Henning Mørk, der selv arbejder som fængselsbetjent i Roskilde Arrest.

- Det er klart, at et overfald som det i Tønder, aldrig bør kunne ske. De jyske huse har haft nogle grimme overfald. Men når man kigger på vold og trusler mod personalet, er det altså forbavsende, hvor godt det går i de små huse. Det er her, vi har de bedste relationer mellem fanger og personale. Det viser alle tilfredshedsundersøgelser. Fangerne kan godt lide at være her, siger Henning Mørk, der minder om, at fængselsbetjente i de små sjællandske arresthuse ikke har været udsat for overfald siden 2007.

Fik mange slag i ansigtet

Det var den 37-årige Bo René Gulløve, der lørdag aften tog flugten fra Tønder Arrest. Han overfaldt en kvindelig betjent, da hun åbnede døren for at sige godnat. Bagefter tvang fangen betjentens kollega til at lukke ham ud ved trusler og vold. Begge betjente måtte en tur på skadestuen. Den kvindelige betjent, der fik mange slag i ansigtet, blev svært tilredt.

Derfor er det også forkert, når farlige fanger som Bo René Gulløve bliver sat til at afsone i de små arrester, mener Henning Mørk. De skal flyttes til eksempelvis Vestre Fængsel, som netop blev bygget til at kunne huse de mere udfarende indsatte. Det gør, at der er plads til at holde fokus på de gode relationer mellem fange og betjent.

Formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, mener at sikkerheden i de små arrester er så dårlig, at farlige fanger som Bo René Gulløve skal fjernes fra de små arrester.

- Eller også skal man sætte bemandingen op, sagde han til Ritzau søndag.

To mand er nok

I de små arresthuse som Tønder Arrest er der to mand på vagt. De har adgang til stav, håndjern, peberspray og tåregas, som er låst inde. Henning Mørk mener dog ikke, at det er usikkert kun at være to mand på vagt.

- Hvis man kom rundt i de små arresthuse, ville man se, at det hele foregår stille og fredeligt. Én flugt er selvfølgelig én for meget, siger han.

Også socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er kritisk overfor sikkerheden i de små arrester. Tirsdag siger hun til TV2 News, at når der som nu er underbelægning i de danske fængsler, skal man overveje at lukke de arrester, hvor sikkerheden er dårligst. Desuden er der dårlig stemning mellem fanger og fængselsbetjente, siger socialdemokraten. Det afviser Henning Mørk.

- Jeg synes, man skal holde hovedet koldt, og lade være med at lukke huse, som er rimeligt godt fungerende. Der er andre ting, vi er mere bange for end fangerne. Det er eksempelvis det øgede krav til dokumentation og den tid vi bruger foran computer, siger Henning Mørk.