Fadølsjulegave er en om er
Carlsbergs smarte fadølsanlæg til hjemmet æder for 1.100 kroner strøm om året. Det svarer til fem køleskabe ? eller næsten det samme, som maksinen koster.

Det virker som den oplagte julegaveidé til manden på sofaen med den store bodegamuskel: Carlsbergs nye hjemmefadølsanlæg "Draughtmaster" med plads til fem liter øl.

Men manden på sofaen skal i omdrejninger og finde sig et godt arbejde, hvis han vil holde sine fadøl kolde. Det koster nemlig 1.100 kroner om året bare at holde anlægget kørende på strøm.

Det er det samme som fem køleskabe tilsammen, oplyser Elsparefonden. Eller stort set det samme, som vidunder-maskinen koster i butikkerne.

»Energiforbruget for at holde øllet koldt i fadølsanlægget er mere end 20 gange så højt, som hvis fadøllet lå i et køleskab. Hvis fadølsanlægget bruges et helt år, bliver elregningen lige så stor som indkøbsprisen,«, konstaterer Christian Lüders, projektleder i Elsparefonden, som har udført en test i samarbejde med Teknologisk Institut.

Elsparefonden har på baggrund af resultaterne bedt Carlsberg om at overveje end ændring af sin markedsføring, der blandt andet er foregået gennem Kirsten Lehfeldt og Peter Frödins velkendte Tuborg-reklamer om diverse "Om ere".

Elsparefonden beder samtidig forbrugerne at overveje, om det bedre kan betale sig at opbevare øl i køleskabet frem for i hjemmefadølsanlægget.

»Hvis du opbevarer dit øl i køleskabet, får du en effektiv afkølet øl til en pris, som både sparer din pengepung og i sidste ende også miljøet. Når alt kommer til alt, er det ikke så lidt god øl, du kan få for de penge, du sparer på elregningen,« lyder argumentet fra Christian Lüders.

På den måde kan Draughtmaster vist godt siges at være - en om er.