Facebook afslører voldsudsatte i skjul
Det første vi siger er: Lad være med at gå på Facebook, sørg for at få jer slettet, fortæller Anita Johnson, leder af krisecenteret RED. Foto: Colourbox
På landets krisecentrer for kvinder er det et stigende problem, at den sociale netværksside gør det vanskeligt for kvinderne at gemme sig.

For de fleste af os er Facebook en hyggelig måde at holde kontakt med venner og familie på.

Men for kvinder i skjul udgør det virtuelle netværk en kæmpe farezone.

På landets krisecentrer melder man, at Facebook i stigende grad er et problem for kvinder, der gemmer sig for voldelige partnere eller familie.

"Vi oplever, at kvinderne bliver fundet på den måde. De kan ikke være anonyme, og det er derfor farligt at have en profil, hvis en kvinde bliver truet," siger sekretariatschef for Landsorganisation af Kvindekrisecentre, Lene Johannesson, til Newspaq:

"Eksempelvis er der noget nyt på Facebook, hvor andre kan se, hvor du det henne, når du skriver noget. Det er jo et kæmpe problem, når kvinderne lever på beskyttede adresser."

Når de udsatte kvinderne ankommer på krisecentrene, bliver de altid gjort opmærksom på risikoen forbundet med at være aktiv på nettet.

"Det første vi siger er: Lad være med at gå på Facebook, sørg for at få jer slettet," fortæller Anita Johnson, leder af krisecenteret RED.

Problemet er, at mange i stedet laver en profil under et andet navn. Hvis de så skriver på en gammel vens væg, er det, at de kan få afsløret sig selv.

På Anita Johnsons krisecenter sker det, at både kvinderne, og også deres omgangskreds, der bringes i fare.

"De kommer uforvarende til afsløre sig selv, eller også finder nogen ud af, hvem kvinden stadig har kontakt med og presser dem for at finde ud af, hvor hun har gemt sig," fortæller hun om oplevelserne.

Ifølge Lene Johannesson holder mange voldsramte kvinder fast i Facebook, fordi det er deres livslinje ud til omverden.

Mere end 2,7 millioner danskere har en profil på Facebook.