Få styr på sommerskoene - og hold dem sommerfriske
Både lukkede og åbne sko kan komme til at lugte fælt over sådan en sommer. Foto: Colourbox/Free
Om du har taget sidste sommers sandaler ud af skabet eller har købt dig nogle nye, kan det være svært at holde dem friske og lækre hele sommeren.

Skal sidste års sandaler støves af, eller vil du sikre dig, at dine nye sommersko forbliver lugtfrie og pæne sommeren over?

Så råder Ann-Alicia Thunbo Ilskov, der deler ud af huslige råd på Husmoderen.dk, at du finder natron frem fra køkkenskabe.

- Læg natron ned i skoen og fordel det, der hvor det lugter. Så kan man eventuelt stille dem uden for natten over eller pakke dem ind i en pose, fortæller hun og fortsætter:

- Så støvsuger man dem simpelthen dagen efter, og hvis der er rester i skoen, ville jeg tørre det af med en klud. Det lyder omstændigt, men det er simpelthen så nemt.

Generelt har dine sko godt af at blive opbevaret i et koldt rum. Vores fødder sveder nemlig ind i skoen, og hvis skoene så bliver opbevaret varmt, bliver de ved med "at svede". Man kan derfor godt give dem en nat i fryseren.

Formand for Dansk Skomagerlaug Sten Røhl forklarer, at hvis fryseren ikke tager al lugten, kan man købe et plejemiddel, der fjerner lugten i skoene.

- Der findes forskellige produkter, man kan sprøjte i skoen for at tage lugten. De her midler indkapsler lugten i skoene, fortæller han.

Du kan også vaske dine sneakers i vaskemaskinen. Hvis du blot vasker dem i en vaskepose ved 30 grader med en smule sæbe. Bare husk altid at sætte dem til at tørre ved stuetemperatur. Sko må aldrig tørre varmt, da det gør stoffet helt stift.

Hvis du har et par lukkede sko, der skal gøres klar til sommeren, eller er på udkig efter et par nye, bør du gå efter nogle med en indvendig lædersål, råder Sten Røhl.

Til forskel fra en tekstilsål kan en lædersål nemlig fordele varmen fra fødderne en hel del bedre.

- Hvis du bruger tekstilsål eller plastiksål bliver din fodballe også fuldstændig ødelagt, og så kommer en sko med lædersål bare ikke til at lugte på samme måde, uddyber Sten Røhl.

Husk også at pleje dine sko udvendigt. Både Ann-Alicia Thunbo Ilskov og Sten Røhl anbefaler, at hvis du har nogle lædersko eller -sandaler, bør der bruges læderfedt. Sten Røhl anbefaler, at man smører et tykt lag læderfedt på sine lædersko, og lader dem stå sådan natten over.

- Så har skindet trukket den del af det, de havde behov for, lyder det fra Sten Røhl.

Har du åbne sandaler, anbefaler Ann-Alicia Thunbo Ilskov, at du vrider en klud hårdt op med vand og vaskemiddel og tørrer dine sko af. Det skal ikke være plasket til med vand, men det skal tørres af.

- Vaskemidlet kan hjælpe med de bakterier, der sidder på overfladen, mens natron virker i dybden, forklarer hun.

Fakta: Hold dine sko fine

- Du bør vende dine gamle sko om og tjekke, om de mangler en ny hæl eller sål.

- Husk at ingen sko bør være for besværlig for en skomager at ordne.

- Skocreme får også skoen til at se næsten ny ud.

- Hvis du er i tvivl om, hvilken tekstil eller skind dine sko er lavet af, så tag forbi en skomager. Vedkommende vil kunne guide dig til den bedste pleje.

Kilde: Sten Røhl og Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

/ritzau/FOKUS