Få rejsekortets rabat uden at rejse ofte
Du kan opnå op til 25 procent rabat på rejser mellem danske regioner med et DSB 10-turkort i forhold til almindelige togbilletter. Foto: Wikimedia/free
Rejser du jævnligt mellem to regioner i Danmark, men ikke tit nok til at optjene rabat med rejsekortet? Så kan et 10-turkort være sagen.

Rejser du med DSB og vil gerne spare penge, har du indtil nu haft to muligheder: køb et pendlerkort eller gå på jagt efter orangebilletter.

Men er du hverken pendler eller turist i Danmark, kan der være god ræson i at købe et klippekort til rejser mellem to bestemte byer.

I et forsøg på at betjene de danskere, der fra tid til anden rejser til en anden region og dermed krydser de såkaldte takstgrænser, har DSB lanceret et 10-turkort, der giver omkring 25 procent rabat i forhold til almindelige togbilletter på strækningerne.

- Man kan rejse flere sammen på kortet, så det er let at dele, hvis man er flere, der fra tid til anden skal rejse frem og tilbage på en fast strækning. Det kunne for eksempel være en arbejdsplads, hvor de ansatte jævnligt har møder et andet sted i landet, fortæller Aske Wieth-Knudsen, der er afdelingschef hos DSB til Ritzau Fokus.

Alternativt kan du få rabat ved at benytte rejsekortet, hvor turene bliver cirka 25 procent billigere over tid.

Men det kræver, at du rejser med jævne mellemrum, hvilket ikke er nødvendigt med det nye klippekort.

10-turskortet er ikke noget særsyn i Danmark.

Hos Abildskou-busserne, der er kendt som buslinje 888, har man længe solgt klippekort, der sikrer en fast pris, nærmest ligegyldigt hvor i Danmark du skal hen. Rabatten er også her tidsbestemt.

- Vi belønner i højere grad dem, der køber deres billetter i rigtig god tid med vores system, hvor billetterne bliver dyrere, jo tættere du kommer på afrejsedagen, forklarer direktør Jess Abildskou.

Med DSB's 10-turkort er der dog en rabat at hente i forhold til de almindelige billetter.

Her får man cirka den samme rabat, som man kan opnå, hvis man rejser mellem 10 og 15 gange om måneden med et rejsekort.

Billetten mellem Odense og København bliver cirka 70 kroner billigere, mens der er næsten 90 kroner at spare på turen mellem København og Aarhus i forhold til almindelige billetter.

Abildskous 10-turkort koster 240 kroner per tur og kan benyttes mellem alle stationer i Danmark syd for Randers og øst for Gudenåen.

- Skal man længere end det, koster det en 20'er ekstra per gang, men vi opererer med, at det er ligegyldigt, om du skal af i Odense, Aarhus eller Silkeborg, forklarer Jess Abildskou.

Er man usikker på, hvilken en af DSB's billetløsninger der er billigst til en given rejse, anbefaler Aske Wieth-Knudsen, at man taster sin rejse ind på rejseplanen.dk.

Her kan man altid finde oplysninger om priser på alle slags billetter på strækningen.

Men man skal huske, at rejseplanen ikke sammenligner med andre transportmuligheder som busser eller delebiler.

Fakta: Her er rabatten med DSB's 10-turkort:

Odense - København

Normal pris: 278 kroner. Med 10-turkort: 208 kroner per rejse.

Odense - Aarhus

Normal pris: 244 kroner. Med 10-turkort: 183 kroner per rejse.

København - Aarhus

Normal pris: 388 kroner. Med 10-turkort: 291 kroner per rejse.

Aarhus - Aalborg

Normal pris: 197 kroner. Med 10-turkort: 147 kroner per rejse.

/ritzau/FOKUS