Få pæn hud – undgå disse madvarer!
Madvarer med højt saltindhold er en af fjenderne, hvis du gerne vil have pæn hud. Colourbox
”Du bli’r hvad du spiser”, lyder den gamle talemåde, men den burde måske ændres til ”Du ser ud, som du spiser”. For vores kost påvirker i høj grad vores udseende. Se her, hvad du skal holde dig fra.

Selvom du renser din hud dagligt og har investeret i dyre ansigtscremer, er det ingen garanti for, at du får en pæn og ren hud. For det har også en ganske stor betydning, hvordan du lever dit liv generelt, og hvad du spiser.

- Enhver dermatolog vil sige, at en sund og varieret kost gavner immunsystemet, og det vil i sidste ende betyde færre hudproblemer, forklarer Bobby Buka, der er dermatolog med praksis i New York til Prevention.com, og dér er han helt på linje med kosmetolog, Christina Ølund:

- Både huden og alle kroppens andre celler ændrer sig hele tiden, så det er klart, at dét, du spiser, har en stor påvirkning på dit udseende. Det er jo de byggesten, som kroppen bruger til at gendanne sine celler. Bruger man kun dårlige byggematerialer, så bliver resultatet også derefter, men hvis du spiser sundt og varieret, kan det meget hurtigt ses, fortæller hun.

Seks tips til en smukkere hud. Læs mere på Q.dk

 

Eksperterne giver her nogle råd til, hvilke mad- og drikkevarer du helst skal spise mindre af, hvis du vil gøre noget godt for din hud.

Salt
Hvis du vågner op og er lidt hævet omkring øjnene, kan det skyldes dit saltindtag. For meget salt kan nemlig få vand til at ophobe sig i kroppen, og da huden er så tynd omkring øjnene, hæver området ret let op, forklarer dermatolog Neal B. Schultz.

- Denne salteffekt er helt klart aldersrelateret, siger han og påpeger, at tilstanden oftere ses, når man er midaldrende.


Brød og kager
Madvarer som brød, pasta og kager giver en stigning i blodsukkeret, og det kan ifølge Bobby Buka påvirke hudens tilstand i en negativ retning.

En australsk undersøgelse fra 2007 har da også vist, at en lav-glykæmisk kost reducerede forekomsten af akne hos unge mænd, men ifølge Bobby Buka skal der mere forskning til på området.

Sukker
Når brød, pasta og kager kan påvirke huden, giver det også sig selv, at sukker er en synder. Sukker kan nemlig skade vævet i huden, og det øger risikoen for at få fine linjer og rynker i ansigtet.

Hvis du slet ikke kan holde dig fra de søde sager, så vælg f.eks. mørk chokolade, som har en række gode sundhedsegenskaber.


Skaldyr
Ifølge Neal B. Schultz har skaldyr et højt indhold af jod – og det kan faktisk give akne.

- Disse akne-udbrud er baseret på en særlig mængde jod over tid, så der er ingen forbindelse mellem at spise jod-rige madvarer en dag og så få uren hud dagen efter, påpeger dermatologen.

Fem veje til ung hud hele livet. Læs mere på Q.dk


Han råder dog folk, der har lidt problemer med akne og dårlig hud, til at spise skaldyr et par gange om måneden i stedet for et par gange om ugen.

Alkohol
Det er kendt, at alkohol udtørrer kroppen – og det gælder også huden. Og dermed bliver de fine linjer og rynker i huden mere fremtrædende.

Så skær ned på alkoholindtagelsen og drik i stedet godt med vand.

Malene Fich Weischer / Mia Qvist Scheelsback, Q, Aller Media.