Få kvindelige spindoktorer vækker undren
Hvorfor skal stærke kvindelige ministre altid have mandlige spindoktorer i ryggen?, spørger kønsforsker. Foto: ft.dk
De nye ministre har med få undtagelser valgt mænd som særlige rådgivere. Og det selvom regeringen truer erhvervslivet med kvoter.

Flere kvinder skal til tops i dansk erhvervsliv, mener den nye regering - om nødvendigt med tvang.

Men når det gælder rød bloks egne spindoktorer er det langt mellem det kvindelige touch.

Kun to kvinder er udpeget blandt de 23 særlige rådgivere, som de 23 ministre ind til videre har ansat.

Det viser en optælling, som Newspaq har lavet.

De få kvindelige spindoktorer vækker undren.

"Det er påfaldende, at man vil have flere kvinder ind på ledende poster. Men når det kommer til rådgivning, så gælder der ikke samme regler," siger politisk kommentator og blogger Jarl Cordua til Newspaq.

Kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet kalder det grotesk, at regeringen siger ét og gør noget andet.

"Regeringen bør sætte et godt eksempel i forhold virksomheder og andre, som man forventer ligestilling af," siger hun til Newspaq.

Blandt de nyudnævnte spindoktorer er kun Lise Borup Krogsgaard og Marie Schultz kvinder.

Lise Borup Krogsgaard er rådgiver for børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), mens Marie Schultz er spindoktor for eksportminister Pia Olsen Dyhr.

Karen Sjørup undrer sig over, at de andre kvinder i regeringen ikke har valgt en kvindelig spindoktor.

"Hvorfor skal de stærke kvinder have mænd til at rådføre sig om deres politik? Jeg tror, det handler om, at de mandlige spindoktorer tilfører kvinderne en status, som de har brug for. Man kunne godt håbe på en større kønsmæssig ligestilling i faget, især fordi de grupper, de rekrutterer fra, har lige så mange kvinder som mænd," siger Karen Sjørup.

Hos Socialdemokraterne anerkender ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff, at valget af spindoktorer er kønsskævt.

"Det er svært at lave kvoter for den enkelte politiker. Hvis man dykker ned i et lille udsnit, kan man altid finde skævheden, men hvis man kigger på det brede billede, så synes jeg, vi i Socialdemokraterne er flot præsenteret af både talentfulde kvinder og mænd," siger han til Newspaq.

Rasmus Horn Langhoff henviser bl.a. til, at Socialdemokraterne netop har udpeget to kvinder til tunge presseposter. Det drejer sig om Louise Høst, der skal lede partiets analyseenhed og pressechef Trine Maria Ilsøe.

Ifølge politisk kommentator Jarl Cordua viser valget af spindoktorer, at man lige som i erhvervslivet går efter de bedste.

"Det hele handler om at blive genvalgt og stå godt. Så tænker man ikke på køn," siger han.

Blandt de nye spindoktorer er Noa Redington for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Claus Perregaard og Thomas Sæhl Sørensen for udenrigsminister Villy Søvndal (SF), Henrik Kjerrumgaard for økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, Sten Kristensen for finansminister Bjarne Corydon (S), Peter Goll for justitsminister Morten Bødskov (S) og Martin Rossen og Martin Justesen for henholdsvis beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og skatteminister Thor Möger Pedersen.

I regeringsgrundet skriver regeringen, at den "vil indlede en dialog med erhvervslivet med henblik på at sikre flere kvindelige medlemmer af bestyrelserne for de børsnoterede virksomheder, og herunder vurdere forslag om kvoter på baggrund af køn."