Når træskærebrætterne er nye og skinnende, får de måske en udstillingsplads op ad væggen på køkkenbordet.
Men med tiden har de det med at blive tørre og trætte at se på.
Heldigvis skal der ikke en særligt stor indsats til, før de kan skinne som nye igen.
Og den klarer du ved at mætte træet med en smagsneutral madolie, fortæller Janus Larsen, som er ejer af snedkerværkstedet Noyer.
- Vil du være rigtig grundig, pudser du dem først. Det gør du med et stykke sandpapir med korn 180. Så pudser du dem i hånden langs med årerne, til træet er blevet blødt og lækkert.
- Hvis der skulle have pakket sig noget fedt, bliver det også fjernet, så træet efterfølgende tager bedre imod olien, forklarer Janus Larsen.
Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken olie du bruger til dine skærebrætter. Det gælder også for andre trægenstande i køkkenet, der skal i kontakt med maden som træskåle eller træredskaber.
Mæt træet med en smagsneutral madolie (Foto: Richard Drew/Ritzau Scanpix)
Ifølge Fødevarestyrelsen kan den olie, du bruger til overfladebehandling, nemlig afgives til maden.
- Brug en almindelig madolie, og undgå andre olier, der ikke er beregnet til kontakt med mad, råder Fødevarestyrelsen.
I andre typer af olier risikerer du nemlig, at der er blandet hærder eller opløsningsmiddel i.
- Hold dig fra møbelolie fyldt med opløsningsmidler, som stinker langt væk af terpentin, siger Nanna Christensen, som er medejer af Tibberup Høkeren.
- Det skal ikke ind i køkkenet, hvor du laver mad, tilføjer hun.
Hun fortæller, at du sådan set godt kan oliere dit spækbræt i olivenolie. Men så skal du altså være forberedt på, at tørretiden er meget lang.
- Det tager i hvert fald en uge, siger hun.
Påfør altid din olie med en pensel, råder Nanna Christensen. Så undgår du, at alt olien sidder i kluden i stedet for på brættet.
Lad det sidde og suge ind i træet, og tør så det overskydende af, så brættet ikke er sjasket ind i olie.
Herefter lader du det tørre, så længe du har tålmodighed til.
Den største udfordring med skærebrætterne er at beholde dem pæne og fugtede over tid. For hver gang du sæber dem ind og vasker dem, fjerner du noget af olien.
- Det kan sagtens holde sig rigtig flot en måneds tid, men det afhænger meget af, hvor længe olien har fået lov til at hærde, siger Janus Larsen og fortsætter:
- Bruger man skærebrættet dagen efter, har olien ikke hærdet op, og så er den ikke så modstandsdygtig over for sæben.
Den største synder, der får skærebrættet til at tørre ud, er opvaskemaskinen.
- Det er det værste, man kan gøre. Der får det ekstremt høj varme og fugt i noget, der ligner to-tre timer. Sæben er også meget effektiv, så den tager alt, hvad der er i sådan et skærebræt, siger Janus Larsen.
FAKTA: Undgå at skærebrættet slår sig eller revner
* Hvis dit skærebræt bliver ujævnt, slår sig eller revner, så skyldes det sandsynligvis fugt.
* Er et skærebræt vådt på den ene side, udvider det sig mere, end på den anden side.
* Derfor er det bedst at lade dine skærebrætter få luft til at kunne tørre fra to sider, når du har vasket dem.
Kilde: indehaver af møbelsnedkeriet Noyer Janus Larsen.
/ritzau fokus/
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus