EU's udenrigschef på vej til Iran og Saudi-Arabien
Efter indgåelsen af atomaftalen med Iran besøger Mogherini Teheran og forsøger at berolige Saudi-Arabien.
Mogherini sammen med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, da aftalen om det iranske atomprogram var i hus.
Mogherini sammen med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, da aftalen om det iranske atomprogram var i hus. Foto: Joe Klamar/AP

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, rejser i næste uge til Iran og Saudi-Arabien, oplyser hendes kontor i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

Mogherini spillede en vigtig rolle i forhandlingerne med Iran om landets omstridte atomprogram.

Hun indleder mandag sit besøg i Saudi-Arabien, hvorefter hun tager turen til Teheran. Begge steder skal hun diskutere bilaterale forbindelser, internationale spørgsmål og følge op på implementering af atomaftalen.

Saudi-Arabiens regime er dybt skeptisk over for den aftale, som Iran har indgået med EU, USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Aftalen indebærer, at Iran begrænser sit atomprogram til gengæld for, at stormagterne ophæver sanktionerne mod landet.

Det overvejende sunnimuslimske Saudi-Arabien frygter, at aftalen vil give det shiamuslimske Iran en for stor indflydelse i regionen, når Iran ikke længere er underlagt sanktioner og et stort internationalt pres, som det har været i årevis.

Den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, har netop afsluttet et besøg i Saudi-Arabien, hvor han understregede, at Irans "potentiale for aggression" er en fælles bekymring.

Det saudiarabiske styre er blandt andet bekymret over den iranske støtte til sine allierede i regionen, herunder den syriske præsident, Bashar al-Assad, og den libanesiske Hizbollah-bevægelse.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.