Europas højreorienterede elite

Den nye, højreorienterede fløj i Europa-parlamentet får sandsynligvis navnet ’Identity, Tradition, Sovereignty’ – ’Identitet, Tradition, Suverænitet’ (ITS). Gruppen udgøres af syv europæiske partier og flere markante personligheder.

Front National (Frankrig)

Stærkt indvandrerfjendsk parti, der stiller med syv EU-parlamentsmedlemmer. Partiet er det største i ITS, og den nye fløjs talsmand, Bruno Gollnisch, er viceformand for Front National. Gollnisch afventer i øjeblikket afgørelsen i en retssag, hvor han er tiltalt for at benægte eksistensen af gaskamre i Anden Verdenskrigs koncentrationslejre. Lederen af partiet er Jean-Marie Le Pen, der på trods at flere domme for racisme og anti-semitisme drømmer om at blive fransk præsident. Også hans datter Marine er med i gruppen.

Parti Romania Mare (Rumænien)

’Det Storrumænske Parti’ er ultranationalistisk og stiller med fem parlamentsmedlemmer, der var afgørende for muligheden for at danne en ny højreorienteret parlaments-fløj. Partiet ledes af Corneliu Vadim Tutor, der er under anklage for fremmedhad og anti-semitisme. Partiet er i mod Rumæniens ungarske mindretal, romaerne, homoseksuelle, jøder og fremmede generelt. Partiet har fået stor opbakning fra befolkningen, fordi det kæmper mod korruption.

Vlaams Belang (Belgien)

’Flamske Interesser’ har tre medlemmer i det nye ITS. Partiet går ind for flamsk uafhængighed og er imod indvandring og integration. Partiet blev dannet i 2004 efter at forløberen ’Vlaams Blok’ blev forbudt efter at have fået dom for at være en racistisk organisation.

Alternativa Sociale (Italien)

De to højreorienterede parlamentsmedlemmer fra Italien kommer fra to forskellige partier. Den største profil er Alessandra Mussolini, den tidligere diktator Benito Mussolinis barnebarn. Alessandra er valgt for ’Alternativa Sociale’, der er en paraplyorganisation for flere stærkt højreorienterede italienske partier. Hun er desuden kendt som afklædt model i Playboy-bladet. Den anden italiener i gruppen, Luca Romagnoli, repræsenterer partiet ’Fiamma Tricolore’.

Freiheitliche Partei Österreichs (Østrig)

Det østrigske ’Frihedsparti’, FPÖ, blev tidligere ledet af politikeren Jörg Haider. Haider forlod partiet i 2005 for at danne et nyt parti, fordi FPÖ var blevet for ekstremt. Det gav mulighed for at Andreas Moelzer kunne vende tilbage til FPÖ. Han var ellers blevet smidt ud af Jörg Haider, men i dag er det Moelzer, der repræsenterer Østrig i den højreorienterede gruppe.

Ataka (Bulgarien)

Den kun 23-årige Dimitar Stoyanov repræsenterer det nye EU-land Bulgarien i ITS. Han er valgt af Ataka-koalitionen, der går ind for et racerent Bulgarien. Stoyanov har været anklaget for racisme og fremmedhad over for Bulgariens tyrkiske minoritet og sigøjnerne. I september sidste år sendte han en stærkt racistisk e-mail rund til samtlige EU-parlamentsmedlemmer. I e-mailen gjorde han grin med, at man i Bulgarien kan »købe en sigøjnerkone på 12-13 år, men de gode er dyre, helt op til 5.000 euro«.

Ashley Mote (Storbritannien)

Den britiske Ashley Mote repræsenterer ikke noget parti, for i 2004 blev han smidt ud af Uafhængighedspartiet. Mote er det eneste britiske medlem af den nye højreorienterede fløj.

Kilde: BBC.