Europarådet vil stoppe græske nynazister
Det nynazistiske græske parti Gyldent Daggry, der er i det græske parlament, beskyldes for vold og racisme.

Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, vil have udredt, om Grækenlands nynazistiske parti Gyldent Forår er lovligt.

Samtidig vil Europarådet sende en mission til Grækenland for at undersøge, om fremmedhad og racisme er tiltagende i det kriseplagede land.

I et interview med den græske avis To Vima siger Muiznieks, at partiet er det mest ekstreme og det mest nazistiske i hele Europa.

Det nynazistiske parti, der har 18 pladser i det græske parlament, anvender en fremmedfjendtlig og antisemitisk retorik og beskyldes for at have andel i mishandling af indvandrere.

- Spørgsmålet er, hvorvidt Gyldent Daggry vil tillade et demokratisk system at udvikle sig frit, siger den lettiske kommissær, som også pointerer, at der må foretages undersøgelser af påståede forbindelser mellem partiet og Grækenlands politi.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch opfordrer i en ny rapport regeringen i Athen til at gribe hurtigt ind over for partiets ekstreme kurs og volden mod indvandrere.

Mange eksperter mente fejlagtigt, at partiets relativt store stemmeandel ved valget den 6. maj var proteststemmer, som ville fordufte, da grækerne gik til valg igen 17. juni.

Talsmanden for det nynazistiske parti slog en politisk modstander hårdt i ansigtet under valgkampen og kastede et glas vand efter en anden.

Det nynazistiske parti, som har slået på tromme mod de kriseindgreb, som EU og IMF kræver for at redde det dybt forgældede Grækenland, fik en chokstart fra nærmest ingenting ved parlamentsvalget i begyndelsen af maj.

/ritzau/AFP