Eurogruppens chef tager en tørn mere
Jean-Claude Juncker bliver siddende som leder af Eurogruppen indtil starten af 2013, siger EU-kilder tirsdag.

Jean-Claude Juncker, der betragtes som en af euroens grundlæggere, fortsætter som leder af Eurogruppen.

- Mandatet er på to et halvt år, men han kommer kun til at sidde indtil starten af 2013, siger EU-kilder tirsdag.

Genvalget af luxembourgeren blev besluttet af finansministrene i de 17 eurolande efter forhandlinger på over ni timer, der sluttede efter midnat natten til tirsdag.

Det var ellers planen, at den luxembourgske premierminister skulle træde tilbage 17. juli fra posten, som han har haft siden 2005.

Juncker ville helst overdrage posten til en anden, men gik efter fransk pres med til at blive i endnu seks måneder på betingelse af, at chefen for den luxembourgske centralbank, Yves Mersch, fik den ledige plads i Den Europæiske Centralbank.

Eurogruppen enedes om at nominere Mersch til posten, men den formelle beslutning vil blive taget senere tirsdag, når alle 27 finansministre i EU mødes.

63-årige Mersch har ledet den luxembourgske centralbank siden 1998 og afløser Spaniens Manuel Gonzalez Paramo, der trådte tilbage i maj.

Forlængelsen af Juncker falder i hak som led i en kompliceret kabale, hvor der - som altid ved besættelsen af topposter i EU - er nationale interesser på spil, og hvor der typisk bliver handlet mellem landene.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, har længe været på tale som kandidat. Men med de evige spændinger mellem de to toneangivende eurolande Frankrig og Tyskland har det virket tvivlsomt, om Frankrig ville acceptere en tysk eurochef.

Den franske finansminister Pierre Moscovici har tidligere sagt, at Juncker skulle blive "indtil en mere permanent løsning" på gældskrisen var fundet.

Der er spekulationer i Bruxelles om, at der kunne blive indgået et kompromis, så Schäuble bliver eurochef i 2013, hvorefter han giver jobbet videre til den franske finansminister, Pierre Moscovici.

/ritzau/AFP