Eurofald giver dansk optur
Den svækkede euro gavner især fødevareeksporten, men også dansk økonomi generelt.

Der flyder floder af krokodilletårer i dansk erhvervsliv, når de skal begræde den trængte euro.

For den dybe gældskrise trækker kursen på euroen og dermed kroner ned. Det gør danske varer billigere på verdensmarkedet og styrker bundlinjen i eksportvirksomhederne - ikke mindst de danske fødevarevirksomheder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Svækkelsen af euroen og dermed kronen betyder, at vi sælger mere svinekød ud af EU og samtidig får en bedre indtjening på varerne, siger Karsten Flemin, chefkonsulent i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, til avisen.

- En stor del af vores eksportvarer afregnes i dollar og yen, og kursstigninger på disse valutaer medfører, at eksporten bliver mere værd målt i kroner, fortsætter han.

- Samtidig - og måske endnu vigtigere - betyder svækkelsen af euroen og kronen, at vores konkurrencekraft er forbedret på markeder som Japan, hvor de danske slagterier møder amerikanske konkurrenter, der er hæmmet af den stærke dollar, siger Karsten Flemin.

I det seneste år er euroen svækket over for valutaerne i nogle af de største danske eksportmarkeder, blandt andet USA, Japan, Sverige og Storbritannien.

Det gavner de virksomheder, der har megen produktion i Danmark eller i eurozonen, fordi produktionsomkostningerne falder med den sivende eurokurs.

/ritzau/