Euro-landene rykker tæt på recessionen
Tal for andet kvartal viser, at den økonomiske krise har bidt sig fast i eurozonen.

Den økonomiske nedtur i eurozonen blev bekræftet tirsdag, da tal fra EU viste, at økonomien i de 17 lande skrumpede med 0,2 procent i andet kvartal.

Det kommer efter et første kvartal, som kun lige holdt sig på et rundt nul.

Nul- og minusvækst i to kvartaler bringer de 17 euro-lande på kanten af en recession, og der er adskillige tegn på, at den økonomiske krise har bidt sig fast og vil fortsætte i hele 2013.

Som sædvanligt er lyspunktet i euro-zonen Tyskland med en vækst på 0,3 procent i andet kvartal, men det er ikke ligefrem imponerende.

- Væksten viste sig at være temmelig solid. Men dette kan være den sidste positive nyhed fra Tyskland i et stykke tid, vurderer Jörg Krämer fra Commerzbank til nyhedsbureauet Reuters.

Han anser det ikke for usandsynligt, at Tyskland hen over sommeren har oplevet økonomisk nedgang. Alligevel reagerede europæiske børsmarkeder positivt på tallene.

Det sker ifølge analytikere dels på en forventning om, at de europæiske regeringer snarest vil pumpe flere penge ud til vækstfremme for ikke at blive fanget i et sort økonomisk hul, og dels lettelse over, at tallene for andet kvartal ikke var endnu værre.

Tallene fra Eurostat - EU's statistisk kontor - viser, at Frankrig for tredje kvartal i træk har nulvækst, mens Italien synker med 0,7 procent.

Spanien og Grækenland - der er i svære gældsproblemer - oplevede tilbagegang i andet kvartal på henholdsvis 0,4 procent og 6,2 procent.

- Det overordnede billede er, at den økonomiske vækst, som behøves for at afslutte regionens gældskrise, ikke er i syne nogen steder, siger Jonathan Loynes fra Capital Economics i London til nyhedsbureauet AFP.

Økonomer anser det ikke for usandsynligt, at eurozonen ender 2012 med et økonomisk fald på 0,5 procent.

/ritzau/