EU vil lukke svindelhul for firmaer med nye momsregler
EU-Kommissionen vil have firmaer, der handler på tværs af grænser, til at betale moms ved slutdestinationen.

EU-Kommissionen fremlægger onsdag et forslag til nye regler for måden at opkræve moms på ved handel i EU.

Systemet skal være simplere både for virksomheder og landene at bruge, og så skal de mindske svindel med moms, fremgår det af en pressemeddelelse.

Særligt vil kommissionen komme den svindel, der kan finde sted, når firmaer handler på tværs af landegrænser, til livs.

I forslaget fremgår det, at virksomheder bør afregne momsen efter det land, hvor deres varer sælges. Som det er nu, bliver der ikke direkte afregnet moms ved sådanne handler.

Det betyder, at hvis eksempelvis en tysk virksomhed vil sælge varer til en dansk virksomhed, så vil den danske momssats gælde.

Går kommissionens forslag igennem reduceres svindel med moms ved handel på tværs af grænser ifølge EU med 80 procent.

Det forventer EU-kommissær Pierre Moscovici, der har økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told under sig, som præsenterede forslaget.

- Samtidig vil det gøre livet lettere for EU-virksomheder, der handler tværs over grænserne, at skære ned på bureaukrati og forenkle momsrelaterede procedurer, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge EU-Kommissionen går moms for over 150 milliarder euro, som medlemslande kunne bruge på ting som skoler, veje eller sygehjælp, tabt hvert år.

Heraf går 50 milliarder euro til virksomheder, der arbejder på tværs af grænser og svindler med moms.

Forslaget vil nu blive sendt til medlemslandene og Europa-Parlamentet, der skal tage stilling til de forskellige aspekter.

/ritzau/