EU retter skarp kritik mod Rumænien
Rumænien har lovet en bekymret EU-Kommission at opfylde europæiske krav om at respektere retsstaten.

EU-Kommissionen leverer en kras kritik af demokratiets tilstand i Rumænien og overvejer muligheden for at føre skærpet tilsyn med landet for at se, om den rumænske regering respekterer domstolenes uafhængighed.

I et udkast til en 22 sider lang rapport om Rumænien, som nyhedsbureauet AFP har set, fastslår Kommissionen, at et uafhængigt retssystem og "respekt for de demokratiske institutioner er uomgængeligt for den gensidige tillid i EU".

- Kommissionen mener, at de seneste skridt fra den rumænske regerings side rejser alvorlig bekymring om respekten for disse grundlæggende principper, lyder det i udkastet til rapporten.

Rumænien nærmer sig en folkeafstemning om, hvorvidt Rumæniens afsatte præsident, Traian Basescu, skal stilles for en rigsret.

Den konservative ekspræsident anklages for magtmisbrug i forbindelse med en to år gammel beslutning om at foretage kraftige besparelser.

Præsidentens tilhængere har demonstreret mod parlamentets beslutning om at afsætte ham - et træk som flere betegner som en tilsidesættelse af demokratiet.

Samtidig oplyser EU-Kommissionen, at Rumæniens premierminister, Victor Ponta, både skriftligt og mundtligt har lovet at imødekomme de europæiske bekymringer.

EU-Kommissionen og Victor Ponta har gennem flere dage haft en intens kommunikation angående regeringens kontroversielle planer om en rigsretssag samt beslutningen om at fratage landets forfatningsdomstol sine beføjelser og fyre ombudsmanden.

/ritzau/AFP