EU-lande står fast på sanktioner mod Rusland
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at der ikke er meget, som tyder på, at Rusland er ved at ville leve op til fredsaftalen, der blev indgået i Minsk sidste år, Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO
Intet tyder på, at Rusland går den rigtige vej i forhold til Ukraine, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Selv om flere EU-lande de seneste uger har antydet, at det kunne være på sin plads snart at begynde at skrue ned for sanktionerne mod Rusland, er der ifølge flere udenrigsministre mandag ingen grund til at gøre det nu.

Blandt andre den danske, irske, litauiske og finske minister er efter mandagens EU-udenrigsministermøde i Bruxelles klare i mælet om, at tiden ikke er inde.

Alle understreger, at EU ikke rokker sig, så længe Rusland ikke lever op til fredsaftalen, der blev indgået sidste år i Minsk. Den handler blandt andet om våbenhvile og russisk respekt for grænserne i Østukraine.

- Lige nu er der ikke noget, der tyder på, at det går den rigtige vej, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter mødet om Ruslands politik og handlinger i det østlige Ukraine.

Han betegner enigheden blandt de 28 EU-lande som "meget manifest og bastant", uanset hvad der måtte være blevet sagt i de forløbne uger.

Også EU's udenrigschef, Federica Mogherini, understreger, at der ikke er intern EU-slinger, når det gælder om at holde sammen.

- Vi stod sammen, og vi står sammen nu, siger hun.

Ifølge Mogherini er der ingen normalisering eller "back to business as usual" på vej i forholdet til Rusland. Det blev dog diskuteret, hvordan forholdet til Rusland på sigt skal udvikle sig.

- Men at starte en strategisk debat er ikke det samme som at ændre kurs, siger udenrigschefen.

Selv om sanktionerne står helt fast, er det dog ikke udelukket at holde dialogen med Rusland i gang.

Federica Mogherini peger blandt andet på, at samarbejde med Rusland om internationale anliggender som Libyen, Syrien og klimaændringer er oplagte, ligesom der skal kunne føres samtale om separate temaer som for eksempel energi, hvis Rusland er indstillet på det.

/ritzau/