EU-landbrug koster 300 millioner fugleliv
Siden 1980 er det gået tilbage for 22 ud af 37 fuglearter i landbrugslandet, viser undersøgelse i EU-landene.

Siden 1980 er antallet af fugle i det europæiske agerland dykket med 300 millioner. Det viser en undersøgelse fra netværket Birdlife International og organisationen European Bird Census Council, der på videnskabelig basis overvåger Europas fuglebestande.

Fuglelivets tilbagegang skyldes især EU's landbrugspolitik, som har en lang række miljøskadelige virkninger. Det intensive jordbrug fører til overforbrug af kemikalier og ensretning af landskabet, påpeger Birdlife International i en pressemeddelelse.

- Fugle er en af de bedste indikatorer til at måle økosystemers sundhed, og de nye tal viser, at mange arter er på det laveste niveau, siden overvågningen begyndte, skriver Birdlife.

Undersøgelsen har kortlagt bestandene for 37 arter af fugle fra agerlandet. 22 er i tilbagegang, og kun seks er gået frem. Seks arter er stabile i antal, mens tendensen er uklar for tre fuglearter.

Og det er ikke ligegyldigt, at der er blevet 300 millioner fugle færre, for det viser et manglende hensyn til naturen og dens værdi, mener det internationale netværk.

- Der er voksende anerkendelse af, at tab af biologisk mangfoldighed kan påvirke menneskers liv og økonomien både direkte og indirekte gennem tabet af de tjenester fra økosystemerne, som vi alle er afhængige af.

Birdlife International frygter, at den seneste reform af EU's landbrugspolitik ikke leverer de lovede forbedringer. Den negative tendens for natur og dyreliv kan kun vendes, hvis den fælles landbrugspolitik gøres grønnere, siger Birdlife.

Udbetaling af landbrugsstøtte skal gøres direkte afhængig af, at den enkelte landmand udviser god praksis. Landdistriktsmidlerne skal bruges til at belønne farmere, som går ud over almindelig praksis og gør noget for miljøet.

- Sådanne reformer vil sikre, at landbrugspolitikken giver mere værdi for pengene - en nødvendighed i krisetider, hvor EU-borgerne forventer, at hver euro bruges fornuftigt, lyder det fra Birdlife.

/ritzau/