EU: Lad syriske flygtninge blive i Libanon
Libanon opfordres indtrængende af EU til ikke at hjemsende syriske flygtninge til Syrien til en uvis skæbne.

EU har lørdag opfordret Libanon til ikke at sende syriske flygtninge tilbage over grænsen. Unionen udtrykker bekymring for, at flygtningene er ubeskyttede og kan imødese tortur, hvis de tvinges tilbage.

I en erklæring udstedt på vegne af EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, hedder det, at hun er bekymret over de seneste oplysninger om de libanesiske myndigheders udvisning af syriske statsborgere til Syrien.

- I dag står Syrien i en situation, hvor folk liv er i fare i hele landet, heriblandt i form af veldokumenteret brug af tortur, hedder det i erklæringen, der uddyber:

- Libanon må sikre sig, at der ikke finder hjemsendelser sted uden for den ramme, der udgøres af landets internationale forpligtelser, og at effektive og transparente procedurer er på plads i samråd med alle relevante nationale og internationale organisationer.

EU har noteret sig, at styret i Beirut har givet garantier med hensyn til respekt for dets internationale forpligtelser og har udvidet støtten til dem, der flygter fra voldshandlingerne i Syrien.

- EU bistår de libanesiske myndigheder med at løse de problemer og udfordringer, som denne situation sætter landet i. Det gælder retsstatsprincippet, beskyttelse, sikkerhed samt social og økonomisk udvikling, hedder det videre i erklæringer, der tilføjer:

- EU gentager forventningerne, hvad angår de libanesiske myndigheders ansvar for fortsat at yde beskyttelse i overensstemmelse med princippet om ikke-udvisning.

Det har rejst alvorlig kritik fra menneskerettighedsaktivister, at 14 syrere onsdag blev deporteret fra Libanon på trods af, at volden fortsat raser på den anden side af grænsen.

De libanesiske myndigheder forsvarer sig med, at årsagerne til udvisningerne ikke var politiske, men at de var efterlyste for almindelige lovovertrædelser.

/ritzau/AFP