EU kræver fuld skilsmisse med briterne i tilfælde af exit
Briterne skal ikke tro, at de får en fordelagtig overgangsløsning, hvis de forlader EU, siger EU-kilder.
Folkene bag den britiske kampagne for et farvel til EU lover briterne noget, som de ikke kan holde. EU-kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at Storbritannien ikke får en fordelagtige overgangsløsning i tilfælde af et nej.
Folkene bag den britiske kampagne for et farvel til EU lover briterne noget, som de ikke kan holde. EU-kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at Storbritannien ikke får en fordelagtige overgangsløsning i tilfælde af et nej. Foto: Adrian Hancu/colourbox/Free

Vælger briterne af klippe båndet til EU ved en folkeafstemning til sommer, vil unionen kræve, at skilsmissepapirerne er i orden, før et nyt samarbejde eventuelt kan opbygges.

Storbritannien kan, fortæller to EU-kilder tæt på forløbet omkring et muligt britisk exit til nyhedsbureauet Reuters, risikere helt at stå uden en fordelagtig handelsaftale med sin vigtigste handelspartner.

Den udmelding står i skærende kontrast til den forsikring, som de britiske EU-skeptikere præsenterer i Storbritannien, hvor der er folkeafstemning om spørgsmålet 23. juni.

I kampagnen for et såkaldt brexit hævdes det, at den britiske regering vil kunne opnå en særstatus, der sikrer Storbritannien en aftale med EU før en formel afsked.

USA og flere internationale organisationer har advaret briterne om de økonomiske og politiske konsekvenser ved et brud med unionen.

Senest har den vestlige, økonomiske samarbejdsorganisation OECD i en rapport noteret, at brexit i 2020 vil koste en gennemsnitlig brite en nedgang i årslønnen, på det der svarer til en månedsløn.

Meningsmålinger i Storbritannien har i månedsvis vist, at det bliver tæt valg mellem ja og nej til EU.

Skulle det ende med brexit, har EU-Kommissionen ifølge Reuters' kilder allerede lagt en plan for et sjældent søndagsmøde 26. juni.

Her vil man lægge en strategi for, hvad der skal ske, efter at EU's næststørste økonomi - i givet fald - har forladt samarbejdet.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.