EU-kommissær advarer mod sololøb i flygtningekrisen

Grækenland vil ikke gøres til Europas Libanon for strandede flygtninge og migranter, advarer græsk minister.
Grækenland vil ikke gøres til Europas Libanon for strandede flygtninge og migranter, siger den græske indenrigsminister, Yannis Mouzalas, torsdag på et EU-møde i Bruxelles.
Grækenland vil ikke gøres til Europas Libanon for strandede flygtninge og migranter, siger den græske indenrigsminister, Yannis Mouzalas, torsdag på et EU-møde i Bruxelles. Foto: Manu Brabo/AP

Mens det ene europæiske land efter det andet går sine egne veje i forsøg på at håndtere flygtninge- og migrationskrisen, så appellerer EU-Kommissionen og flere andre lande stadig til fælles løsninger.

- Sololøb fører ingen vegne. Lige nu står EU's enhed og menneskeliv på spil, siger migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, torsdag ved et møde for EU's indenrigsministre i Bruxelles.

Uden at nævne landet ved navn er hans kritik først og fremmest rettet mod Østrig, der onsdag holdt et møde i Wien med en række Balkan-lande for at få bremset menneskestrømmen ud af Grækenland og videre op i Europa.

Østrig har også lagt et - ulovligt, mener EU-Kommissionen - loft over, hvor mange asylansøgere landet vil tage imod.

I tirsdags udsendte Avramopoulos og indenrigsminister Klaas Dijkhoff fra det hollandske EU-formandskab en fælles erklæring, hvor de advarede mod en humanitær krise i Grækenland, hvis flygtninge og migranter strander der, fordi grænserne på ruten mod nord lukker.

Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, siger, at hun ønsker fælles europæiske løsninger på krisen - og et stop for at vinke flygtninge og migranter videre fra det ene land til det næste. Men indtil de fælles løsninger kommer, er det nødvendigt at handle.

- Gennemvinkningen begynder i Grækenland, og når Grækenland ikke kan beskytte sin egen grænse, så må andre handle, siger hun.

Østrig har - som mange andre - advaret om, at selve EU's overlevelse står på spil, hvis ikke strømmen af flygtninge og migranter bliver bragt ned.

Men den græske indenrigsminister, Yannis Mouzalas, siger i forbindelse med torsdagens møde i Bruxelles, at Grækenland ikke vil gøres til "Europas Libanon" ved at være værter for millioner af strandede flygtninge og migranter.

- Mange vil her forsøge at diskutere, hvordan en humanitær krise, som de selv har tænkt sig at skabe, skal håndteres i Grækenland, siger Yannis Mouzalas.

- Grækenland vil ikke acceptere ensidige handlinger. Grækenland kan også udføre ensidige handlinger. Grækenland vil ikke acceptere at blive Europas Libanon. Heller ikke hvis det sker med stor EU-støtte, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.