EU bør vogte over menneskerettigheder
Europa · Europæerne bør overtage USA’s rolle som menneskerettighedernes globale vogter, fastslår Human Rights Watch.

Tidligere fremstod USA som menneskerettighedernes globale vogter, men landet har mistet sin troværdighed under Bush-administrationen, mener den New York-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch.

Derfor bør EU med Frankrig, Storbritannien og Tyskland i spidsen tage rollen som den stærkeste og mest effektive forsvarer af menneskerettighederne på globalt plan, understreger organisationen i en rapport, der udkom sent i går – præcis fem år efter at USA sendte de første terrormistænkte til Guantánamo-basen.

Gentagne overgreb

Det er ifølge organisationen især de gentagne afsløringer af tortur og overgreb på fanger i Abu Ghraib-fængslet og tilbageholdelsen af fanger uden sigtelse i Guantánamo-fængslet, som har undermineret USA’s troværdighed på menneskerettighedsområdet. Dette har, i kombination med en forværring af menneskerettighederne i globale supermagter som Kina og Rusland inden for de seneste år, efterladt et tomrum, som EU bør udfylde.

EU-landene har dog ifølge Human Righs Watch heller ikke meget at prale af, når det kommer til deres indsats på menneskerettighedsområdet.

»Et enkelt EU-land kan blokere effektive tiltag, og dette sker gerne ud fra ren indenrigspolitisk egoisme,« siger chefen for Human Rights Watch, Kenneth Roth, til Reuters.

Modvillige lande

Som eksempel fremhæver han EU’s tilbagetrækning af de sanktioner, som blev indført mod Usbekistan i kølvandet på massakren i den usbekiske by Andijan i maj 2005 samt EU’s vage kritik af kuppet i Nepal i 2005.

»EU-projektet fungerer ofte ikke, når det gælder om at fremme menneskerettighederne, fordi de mest modvillige lande sætter dagsordenen. Det gør det umuligt at opretholde en hård linje overfor lande, som overtræder menneskerettighederne,« siger Kenneth Roth. Han kommer dog ikke nærmere ind på, hvem de modvillige EU-lande er.

EU-landene kritiseres også for ikke at gøre fælles front mod Guantánamo-fængslet og i stedet være mere optagede af at sikre deres egne landsmænd i fængslet.

EU møder dog også kritik fra egne rækker. Således udtaler den hollandske EU-parlamentariker Sophie in’t Veld, at EU-landene er dobbeltmoralske og enten lukker øjnene for, hvad der foregår i Guantánamo-fængslet, eller samarbejder med USA.