EU åbner døren for veluddannede afrikanere
Underuddannede afrikanske indvandrede skal holdes ude, men veluddannede afrikanere er velkomne, lød det fredag fra EU?s ledere.

På den ene side vil EU standse den stigende strøm af især afrikanere, der forsøger at komme illegalt ind i Europa, men på den anden side vil unionen samtidig oprette en green-card for de veluddannede indvandrere. For det kan løse Europas problemer med mangel på arbejdskraft. Det besluttede EU?s stats- og regeringschefer fredag på et noget udramatisk topmøde i Bruxelles.

De 25 ledere var samlet i Bruxelles for at redde EU ud af det nuværende forfatningsdødvande og diskutere, hvordan unionen skal udvides i fremtiden.

Men det blev en noget sløv omgang. Efter udenrigsministrene mandag var blevet enige om at straffe Tyrkiet for manglende tilnærmelser til Cypern, var der ikke meget at forhandle om, så mødet blev et af de mest udramatiske længe.

Tog tidligt hjem

Faktisk blev forhandlingerne så udramatiske, at både statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, kunne forlade topmødet allerede før frokost.

Der var lagt op til, at man skulle finde ud af, hvilke dele af EU?s forfatningstraktat, der stadig står til at redde. Men den beslutning blev endnu en gang sparket til hjørne. Spanien og Luxembourg inviterede alle de lande, der har godkendt forfatningen, til et strategimøde i Madrid i slutningen af januar.

Samtidig blev stats- og regeringscheferne enige om, at land, der vil optages i unionen, i fremtiden skal ses ekstra godt efter i kortene, og at optagelserne skal være afhængige af en reform af EU?s institutioner. Det betyder dog ikke, at der er nye kriterier for optagelse, understregede lederne.