Administration 

Et sundhedsvæsen i forfald

Debat
En kvinde tager sig til hovedet
(Foto: Carolina Heza/Unsplash)

"Hvorfor er det så svært at forstå, at når sygdomsramte får stillet deres diagnose hurtigt, og dermed kommer hurtigere i den rette behandling, så er det alle, der vinder?"

Et sundhedsvæsen i forfald - ja, undskyld udtrykket, men det er ikke desto mindre det, jeg mener, vi er vidner til i Danmark. Nu har jeg i over ti år arbejdet for en patientforening for hovedpineramte, og år efter år har vi kæmpet med de evindelige lange ventelister, som vores patienter er henvist til, blot for at kunne få stillet den rette diagnose.

År efter år har vi kæmpet med, om der var ”råd”, til at folk kunne få den behandling, de har brug for. Og år efter år har vi haft sager på de danske jobcentre, som vi ikke har kunnet afslutte, fordi de afhænger af udredninger, der skal foretages af specialiserede hovedpineklinikker. Der findes syv af disse klinikker i hele landet, hvor ventetiderne varierer mellem ni måneder og op til næsten to år.

Jeg har deltaget i det ene panelmøde efter det andet, hvor politikere og ansvarlige har lovet, at nu ville der ske noget. Men intet er sket. Ingen har taget ansvar, ingen har løst problemet. Der er blevet lappet og lappet, men cykelslangen er nu så mør, at der skal nogle helt andre boller på suppen.

Der skal nogle ansvarlige politikere til, som tør tage ansvar, som tør kigge fremad, som tør slå i bordet, og som tør at stå ved det, de lover.

Det handler om livskvalitet for de mange mennesker, som lever med kronisk migræne, Horton Hovedpine, og andre alvorlige hovedpinesygdomme. Hvad med deres mulighed for at kunne blive på arbejdsmarkedet eller få en uddannelse? Er man ligeglad med det?

De ansvarlige for vores offentlige sundhedsvæsen er jo de valgte regionspolitikere og folketingspolitikere, men efterhånden må man spørge sig selv, hvad laver de, udover at skylde skylden på hinanden?

Både samfundet og den sygdomsramte vinder ved hurtigere behandling

Hvorfor er det så svært at forstå, at når sygdomsramte får stillet deres diagnose hurtigt, og dermed kommer hurtigere i den rette behandling, så er det alle, der vinder? Samfundet vinder stort på, at den ellers sygemeldte, vil kunne genoptage sit arbejde – måske ikke altid på samme niveau som før, men vil som oftest igen kunne bidrage til arbejdsmarkedet i større eller mindre grad.

At få stillet den rigtige diagnose og komme i den rette behandling hurtigere, vil også betyde for de mange unge mennesker, der lider af alvorlige hovedpinesygdomme, at de alligevel kan gennemføre den uddannelse, de ellers ikke var i stand til. Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling i folkeskolen 2022/23 viser, at næsten 20 procent af eleverne i 4. til 9. klasse har ondt i hovedet ’tit’ eller ’meget tit'.

Det, at kunne deltage på lige fod med raske mennesker, om det er på arbejdsmarkedet eller på sin uddannelse, betyder alverden for den sygdomsramtes livskvalitet. I patientforeningen hører vi igen og igen fra hovedpineramte, hvordan diagnose og behandling har betydning for så meget mere, end blot patientens helbredstilstand.

Effekten af hurtig udredning og behandling spreder sig nemlig som ringe i vandet til en mere positiv indstilling til arbejde, fritidsliv, familie, venner, og ikke mindst til livet i sig selv. Man skal ikke være ekspert for at vide, at når man har det godt og føler sig værdsat, har det en positiv effekt på sine omgivelser og dermed også samfundet.

Omvendt ved vi også, at når man lever med tilbagevendende hovedpine, påvirker det hele den hovedpineramtes familie. Et nyt studie fra Nationalt Videncenter for Hovedpine viser, at to ud af tre hovedpineramte mener, at hovedpinen er en udfordring for deres parforhold, og mere end en tredjedel svarede, at deres børn ville have haft et bedre liv, og at de selv ville være bedre forældre, hvis ikke de havde hovedpine. 

Privatklinikker skaber ulige A og B hold af patienter

Så hvorfor bliver der ikke handlet, men kun snakket? Senest har vi kunne læse, at der inden for hovedpineområdet er blevet skabt endnu et privat initiativ som svar på den høje efterspørgsel efter hurtigere diagnose og behandling.

Hermed har vi fået en ny pengemaskine, som samtidig deler vores patienter op i A og B hold – dem, der har råd, og dem, der ikke har råd til selv at betale for udredning og behandling gennem en privatklinik. Der er i forvejen ulighedi sundhed og sygdom blandt dem, der tjener mest, og de der tjener mindst. Vi har jo også for nylig set i programmet kontant hvilken pengemaskine der kan være tale om,

Naturligvis håber skaberne af privatklinikker, at deres initiativ fremtiden kan blive tilgængelig for alle via det offentlige sundhedssystem. Problemet med det er bare, at det undergraver vores system endnu mere til skade for hovedpinepatienterne. For de penge, der så bliver kanaliseret væk fra det offentlige system, vil give social ulighed i adgangen til sundhedsydelser, og dermed er der risiko for, at det offentlige sundhedssystem bliver undermineret endnu mere på længere sigt.

Hvorfor skal et stigende antal læger, der er ansat i det offentlige sundhedssystem, kunne stå på en privat hovedpineklinik og tjene ekstra? Hvad med, at deres tid blev brugt i det system, der har været med til at give dem deres uddannelse, og dermed være med til at nedbringe de lange offentlige ventelister?

Hele 40 procent af landets speciallæger, overvejer at skifte fra det offentlige til det private. For at fastholde dem i det offentlige system, kræver det sikkert højere lønninger. Men langt hen ad vejen er mange af dem, der ansat i vores sundhedssystem, dedikerede mennesker, der gerne vil patienterne det allerbedste, men det er der bare ikke tid til, og år efter år mangler der ressourcer. Derfor er det at fastholde fagfolkene i det offentlige system naturligvis ikke nok til at redde et sundhedsvæsen i forfald.

Danskerne vil se handling fra politikerne

Vi har hårdt brug for flere hovedpineklinikker landet over, og der skal arbejdes på, at der kan løftes meget mere lokalt i de lægehuse, som råber efter at få lov til at blive brugt til andet og mere end de gør i øjeblikket.

Jeg har i årenes løb mødt mange ansatte i vores sundhedsvæsen, der er målløse over det ringe ansvar, den politiske ledelse tager, og det er kun til skade for de danske patienter. Det gælder jo ikke kun den patientgruppe som vi i Danmarks Patientforening for Hovedpineramte repræsenterer - det gælder jo næsten alle patientgrupper i Danmark, og det er trist og sørgeligt.

Så kære sundhedsminister og ansvarlige politikere, hvornår sker der noget revolutionerende, hvornår stopper I jeres lappeløsninger? Hvornår tager I skeen i den anden hånd og skaber et sundhedsvæsen, der fungerer, og et sundhedsvæsen hvor personalet trives, og får stoltheden tilbage? Hvor den enkelte patient bliver sat i centrum, hvor livskvalitet for både patienter og ansatte bliver en del af jeres dagsorden, og hvor snak bliver til handling?

I vil sikkert påberåbe, at I allerede gør meget, og at der fra regeringens side er gjort sådan og sådan, og at det er regionerne, der fejler, og regionerne vil sige det modsatte. Men det gider vi ikke høre mere på. Hvis I ikke kan blive enige om, hvem der har ansvaret, må procedurerne jo laves om, så enkelt er det. I skylder os en ambitiøs handlingsplan, der bliver fulgt til dørs, indtil vores sundhedsvæsen i forfald bliver rejst igen.

en mand
Christian Hansen er formand for Danmarks Patientforening for Hovedpineramte Foto: Privat

 

Fra folketinget
BREAKING

Løsgænger

stifter nyt parti

Det omtalte monument
Krimi

Hærværk på russisk

krigsmonument 

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage