Et sidste glimt af hittebarnet
Det lidt over to uger gamle hittebarn blev onsdag vist frem for pressen i et sidste forsøg på at få kontakt til moderen. Herefter klippes kontakten til offentligheden.

Han smiler ofte.

Når han sover, når han er vågen, når pædagogen giver ham flaske, og når han gumler på sin blå sut.

Det blot to uger gamle hittebarn, der seks timer efter sin fødsel blev efterladt i en indkørsel i Liseleje, trives tilsyneladende i sit midlertidige hjem på Munkebo Småbørneafdeling ved Frederiksværk. Onsdag blev han vist frem for den samlede danske presse for allersidste gang.

»Vi ved godt, at det er kontroversielt. Men vi har et ansvar i forhold til en mor, som, vi tror, er fortvivlet. Og som kommune føler vi, at vi er nødt til at give hende en sidste chance for at henvende sig,« sagde socialchef i Frederiksværk Kommune, Ivan Jakobsen, der havde indkaldt til pressemødet.

Han uddybede, at drengen udelukkende bliver vist frem, fordi politiet er gået i stå med efterforskningen, og fordi det faglige personale på Munkerup Småbørneafdeling har vurderet, at det er forsvarligt at gøre det.

Det bliver dog sidste gang, at offentligheden får et kapitel i historien om hittebarnet.

»Herfra lukker vi for al kontakt,« sagde Ivan Jakobsen og understregede, at selv ikke hvis moren skulle henvende sig, ville pressen få noget at vide.

Efter pressemødet, hvor politi, sociale myndigheder og fagligt personale var tilstede, forløb pressens møde med drengen med streng disciplin. Journalister og fotografer blev lukket ind i hold af seks personer og fik venligt men bestemt besked på ikke at bruge blitz eller tage flere billeder end nødvendigt.

Og der lå han så. I armene på sin pædagog, der blidt vuggede ham i en gyngestol; helt pakket ind i en babydyne med lyseblå striber, blå sut, en lille smule hår på hovedet. Ved siden af ham stod en vugge, bag ham lå masser af bamser og tæpper.

»Han er en fin og velskabt dreng med en god appetit og en god søvnrytme. Han har det godt, og han vokser som han skal. Han smiler, både når han er vågen, og når han sover ? helt ligesom små spædbørn gør det,« sagde psykolog Helle McAlpine på Munkebo Småbørneafdeling.

Her gør personalet meget ud af, at drengen får masser af kropskontakt og sanseindtryk.

»Han ligger på brystet af de to pædagoger, som passer ham på skift, og det er han rigtig glad for. Og så sørger vi for at stille lidt dæmpet musik, at tænde et levende lys, at lave lidt kaffe i tekøkkenet, sådan at han får både høre-, syns- og dufteindtryk,« sagde Helle McAlpine.

Hvis drengens mor ikke henvender sig, vil han blive bortadopteret hurtigst muligt. Ifølge loven kan det tidligst ske tre måneder efter fødslen, men Socialforvaltningen i Frederiksværk Kommune har tidligere meldt ud, at det nok nærmere bliver seks måneder efter fødslen. Det havde dog ændret sig.

»Vi arbejder med et kort tidsperspektiv, og det er nærmere de tre måneder end de seks,« sagde socialchef Ivan Jacobsen.

Politiet vil lukke efterforskningen, men mindre der kommer nye afgørende oplysninger i sagen.

Moderen til den lille dreng kan ringe anonymt til socialchef Ivan Jakobsen på telefon 2035 0156.

»Vi vil gøre alt for, at pressen intet for at vide om hende og hendes dreng herfra,« siger Ivan Jacobsen.