Et nyt Danmark blev født
Kommunesammenlægning ? Landets nye kommuner slog i går for første gang dørene op til nye rådhuse og en ny kommunal virkelighed. Også i den nye Lolland Kommune var der åbningsdag

Den 1. januar ændrede det kommunale landkort sig, og i går åbnede de 98 nye kommuner dørene til Danmarks befolkning. Landets 271 kommuner er blevet til 98, amterne er forsvundet og fem regioner er kommet til.Ikke færre end 455.000 offentligt ansatte skiftede i går arbejdsgiver, mens 30.000 fysisk har taget deres kontorstol med sig til et nyt sted i det kommunale system – parat til at betjene Danmarks indbyggere. Og for 65 af de 98 nye kommuner var dagen samtidig fødslen af en helt ny kommune med ny borgmester, nyt rådhus og ændret service.En af de nye sammenlagte kommuner er Lolland Kommune, der med syv gamle kommuner favner flest kommuner i Danmark. Og målt på gårsdagens fødsel er der gode udsigter for området, der har været og stadig er plaget af blandt andet stor arbejdsløshed og socialt belastede familier. Over 500 ud af de 4600 ansatte er blevet rykket rundt til nye kollegaer, og it-systemerne, som alle gik og frygtede ville lægge hele kommunen sort fra første dag, virkede stort set uden problemer. It-chefen Finn Mortensen kunne fra Nakskov sammen med sine 16 it-specialister ånde lettet op.

Lettet

»Alt, hvad der kunne gå galt, gik godt. Jeg er lettet,« sagde Finn Mortensen efter over et års hårdt arbejde.Fra den anden ende af kommunen på rådhuset i Maribo var der fyldt med flyttekasser, og for første gang satte den nye borgmester Stig Vestergaard (A) sig på sit nye borgmesterkontor.»Det har været en fantastisk dag. Telefonerne fungerer, it-systemerne fungerer, og alle er positive. Så fødselsforberedelserne til den nye kommune har tilsyneladende været gode. Selvom folk vil få længere til rådhuset og måske mærke en lille nedgang i servicen fra kommunen, er der masser af gode muligheder for Lolland, når vi nu står samlet,« siger Stig Vestergaard.Så selvom det første lille spæde skridt for Lolland Kommune tegner lyst, skal der skæres 200 millioner kroner af budgettet. Det kommer formentlig til at betyde lukning for to ud af 14 folkeskoler, markante besparelser på området for anbragte børn og mindre hjælp til de ældre.