Administration 

Erik Frodelund: Når det er kommunender begår detsociale bedrageri…

Debat
(Foto: Scanpix)

Syge og handicappede skatteydere bliver helt bevidst snydt af nogle kommuner, og det har dagens debattør, tidligere chefredaktør og direktør på Aarhus Stiftstidende, Erik Frodelund, mærket på egen krop og pengepung, efter han 8. februar 2019 blev lammet af en blodprop i hjernen og kom retur til sin nuværende bopælskommune.

Her i landet er der hver dag sager, hvor vi borgere bliver anklaget og senere straffet, fordi vi har undladt at give korrekte oplysninger til kommunerne og derfor fået sociale ydelser, vi ikke var berettiget til. Det gælder for eksempel denne sag med en kvinde, der ikke havde fortalt kommunen, at hun havde fået en kæreste, som nu sov fast hos hende:
”En 33-årig kvinde fra Aakirkeby har fået en dom på ni måneders fængsel for at have begået socialt bedrageri for i alt 475.532 kroner. Kvinden foregav i en længere periode at være enlig forsørger, hvorfor hun uberettiget fik udbetalt pengene. Ud over straffen på ni måneders fængsel skal den 33-årige kvinde betale de 475.532 kr. retur til de myndigheder, hun har fået pengene fra”.

Kommuner kan få en stor gevinst…

Men hvad er konsekvensen, hvis det ikke er borgeren, men i stedet kommunen, der begår det sociale bedrageri over for borgeren, fordi kommunen i strid med loven undlader at oplyse borgeren om hans muligheder og rettigheder for at få en kommunal besparelse – og dermed en økonomisk gevinst af samme størrelse – for eksempel på 475.532 kr.?
Hvor borgeren, der begår det sociale bedrageri over for kommunen, bliver straffet med fængsel og dømmes til at tilbagebetale det beløb, borgeren har snydt sig til, er der ingen – og med stort: INGEN – konsekvenser overhovedet over for de kommuner, der snyder syge og handicappede borgere ved at overtræde lov om retssikkerhed på det sociale område og serviceloven.

Bedre at vildlede end at vejlede…

Efter lov om retssikkerhed § 5 gælder følgende:
”Kommunalbestyrelsen skal behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning. Kommunalbestyrelsen skal desuden være opmærksom på, om der kan søges om hjælp hos en anden myndighed eller efter anden lovgivning”.
Men det er der en del kommuner, der ikke gør, eller som i stedet vildleder handicappede og syge borgere, hvilket tydeligt kan ses af det antal sager, hvor kommunerne bliver underkendt af Ankestyrelsen.
Ud af de 7.226 borgere, som havde mod på at klage til Ankestyrelsen i 2019, fik over 3.000 (42 pct.) ret i, at afgørelsen var forkert.
Men inden sagen når til Ankestyrelsen, er der gået adskillige måneder, hvor borgeren har måttet undvære hjælp, og der kommer efterfølgende ingen kompensation for perioden uden den hjælp. Kommunen har til gengæld sparet en masse penge.

Handicapsvigt i Langeland Kommune

Lad mig tage min egen sag som eksempel, for den viser desværre og med al tydelighed, hvordan min bopælskommune – Langeland – overtræder dansk lovgivning og dermed snyder syge og handicappede skatteydere, der har behov for genoptræning og hjælpemidler. I mit tilfælde på grund af en blodprop, der slog ned i min hjernestamme 8. februar 2019 under et indkøb i Netto i Odense, og som kappede forbindelsen mellem mine hjerneceller og musklerne i venstre side af min krop.


Da jeg efter 14 ugers genoptræning – heraf seks ugers selvbetalt genoptræning på Vejle Fjord Rehabilitering – vovede at komme tilbage til mit hjem i Lohals, blev jeg udsat for noget, jeg vil tillade mig at kalde for Det Store Handicapsvigt, idet Langeland Kommune helt bevidst ser stort på loven for at spare penge og dermed snyder syge og handicappede borgere for den hjælp og de hjælpemidler, som de har krav på efter lov om retssikkerhed på det sociale område og serviceloven.
Som journalist og jurist har jeg aldrig oplevet noget så manipulerende og lovstridigt som den måde, Langeland Kommune har behandlet min sag på. Langeland Kommune har stort set konsekvent sagt ”Nej” til at hjælpe mig med alt, hvad jeg som lammet har behov for. ”Nej” til de lange støttestænger, som sygehuset havde anbefalet kommunen at sætte op på begge sider af mit toilet, så jeg ikke behøver hjælp for at kunne bruge toilettet. ”Nej” til det vandrette greb, som sygehuset også havde anbefalet kommunen at sætte op på mit badeværelse, så jeg selv er i stand til at hive mig op fra badestolen for at vaske mig selv på ryggen og i bagdelen. ”Nej” til en kørestol efter de mål, der fremgår af min udskrivningsrapport osv… osv… osv…

Ikke et ord om BPA-ordninger…

Der er stort set konsekvent sagt ”nej” med den begrundelse, at det vil Langeland Kommune først tage stilling til, når min tilstand er stationær om otte til ti måneder, og jeg skal udskrives fra min kommunale genoptræning. Min tilstand er nu ikke bare stationær, men desværre dårligere. Men ingen fra kommunen tager noget som helst op af egen drift.


Som borger og skatteyder på Langeland skal man enten selv være jurist – hvad jeg heldigvis også er – eller ret så velhavende for at kunne købe sig til den rådgivning, fx om de ordninger med personlige assistenter – BPA-ordninger efter servicelovens § 96 stk. 1 – som kommunen ellers har pligt til at oplyse handicappede borgere om.


Når jeg meddeler Langeland Kommune, at jeg som lam ikke har mulighed for at komme til den nødvendige genoptræning hos fysioterapeuter og i varmtvandsbassin, uden jeg får hjælp og ledsagelse til det, så svarer Langeland Kommune følgende:
”Du er ikke i målgruppen for en ledsagerordning efter serviceloven, når du er over 67 år”:
At kommunen samtidig med det besynderligt formulerede afslag, burde fortælle mig, at jeg i stedet ”er i målgruppen” for en ordning med personlige assistenter, som jeg får tilskud til selv at ansætte til ledsagelse osv. for at kunne leve et liv, der minder mest muligt om mit tidligere liv. Men det gør Langeland Kommune ikke. I stedet gør kommunen alt for at sløre og hemmeligholde, at der overhovedet findes sådanne ordninger. Derfor har jeg flere gange måttet klage til Ankestyrelsen for at få aktindsigt i rent statistiske oplysninger om BPA-ordninger på Langeland, dvs. om der findes sådanne ordninger på Langeland, og hvor mange timer, der er i givet fald er udmålt til brug af personlige assistenter i dem. Efter måneder med skriverier og gentagne kommunale afvisninger har jeg via Ankestyrelsen fået oplyst, at er fortsat findes to af disse ordninger på Langeland, og at der er udmålt henholdsvis 66 og 117 ugentlige timer til personlig assistance i de to ordninger.


At jeg i januar i år gjorde kommunen opmærksom på, at jeg har krav på en ordning med personlige assistenter, fremgår af min kommunale journal. Men selv om kommunen skriver på sin hjemmeside, at der er op til otte ugers behandlingstid på en BPA-sag, Har jeg endnu ikke – et halvt år efter – modtaget noget svar.

Et sprogligt glansbillede

Hvis man læser om handicappolitikken på Langeland på kommunens hjemmeside, står der følgende, som er forventeligt i en kommune, hvor Socialistisk Folkeparti sidder på borgmesterstolen og har flertal i kommunalbestyrelsen:
Handicappolitikken har til formål at sørge for lige muligheder for hele befolkningen i Langeland Kommune, således at der hele tiden stræbes efter, at alle borgere har samme muligheder uanset den enkelte persons funktionsniveau. Handicappolitikken skal også være et redskab til dialog og udvikling af kommunen og skal derfor revurderes jævnligt”.
Men det er et sprogligt glansbillede, der på ingen måde svarer til den barske virkelighed, som bedst kan beskrives på denne måde:
”Handicappolitikken på Langeland har til formål at gennemtvinge besparelser, uanset hvad der måtte stå i dansk lovgivning, således at der hele tiden stræbes efter at tappe handicappede for så megen energi, at de opgiver at gå videre til Ankestyrelsen med deres sager, for det skal være mere end vanskeligt at komme igennem med det, de handicappede har krav på efter den enkelte persons funktionsniveau”.

 

 

Erik Frodelund er journalist og jurist. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

to mænd
Nyheder

Militære

instruktører til Ukraine

elmaster og elledninger i solnedgangen
Nyheder

Nu stiger el-prisen

et luftfoto af et gods
Nyheder

Dansker på Hawaii
køber dansk gods

en kvinde med tiarra
Kongelige

Ekspert: Alexandras

jagt på millioner

er "op ad bakke"

to personer med elcykler
Nyheder

Dansk elcykelfirma
vil undgå konkurs

en kvinde laver kyssemund
Kendte

Julie Zangenberg gift
med sin gourmetkok

en færge i havn
Krimi

Dansk færge brager

ind i færgeleje

en bygning
Nyheder

Luksushotel

drejer nøglen om

Märtha Louise
Kongelige

Skandaleprinsessen bliver reality-stjerne

Løve
Nyheder

Løve dræber dyrepasser

Lotto-gevinster
Helt vildt

Pensionist vinder 13 mio:

Nu vil jeg rejse Danmark rundt

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Messerschmidt angriber S:

I svigter de ældre

smadret bil
Krimi

Totalskader sin Tesla

Portræt af kvinde
Kendte

Dansk stjernedatter:

Jeg vendte usikkerheden

til selvtillid

Donald Trump
Nyheder

38-årig tiltalt:

Lækkede Trumps

selvangivelse

Bus i vandmasser
Nyheder

Søløve på springtur efter oversvømmelse

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation

En person får målt blodtryk.
Nyheder

20.000 aner ikke

de lever med skjult

arvelig sygdom

Michael Poulsen på scenen han synger ind i en mikrofon.
Kendte

Vennens død sendte

dansk stjerne tilbage

til rødderne

Nicklas Bendtner laver "thumbs up" i Parken iført en mærkelig hat og en enorm jakke. en
Kendte

Bendtners nye

romance går

verden rundt

En politibil med udrykning.
Krimi

Bil beskudt på

Helsingørmotorvejen

En efterårshimmel med nogle træer, der er gyldne
Nyheder

Efter lun periode:

Nu rammer efteråret

Kvinde ved mobile home
Nyheder

Stort rejsebureau konkurs

Træ mod blå himmel
Nyheder

Et af Storbritanniens mest kendte træer fældet - teenager anholdt

Brandbil på villavej
Krimi

89-årig kvinde død i brand

Ulv i skoven
Dyreliv

Forskere: Der er plads til over 200 ulve i Danmark

kø på motorvej
Krimi

Politiet spærrede bro

Politiafspærring
Nyheder

Menneskejagt efter dobbeltdrab i Norge

Kaare Dybvad Bek
Nyheder

Ukrainere kan blive i Danmark til 2025

ambulancer og politibiler
Krimi

Mand død i færdselsulykke

Adolf Hitler
Dyreliv

Hitler-bille tæt på udryddelse

Københavns Byret
Krimi

Kræver 216 års fængsel i kokainsag

Politimand dirigerer folk
Nyheder

Skyderi på universitet - flere døde

restaurant set udefra
Nyheder

Ikonisk restaurant går konkurs

mand poserer
Kendte

Dumbledore er død

afgangstavle i lufthavn
Rejser

Her får du mest for

pengene i efterårsferien

person vaccineres
Sundhed

Over 65? På mandag er det gratis 

skilt foran 7-eleven butik
Helt vildt

Stjal 70 chokoladebarer 
og tabte bukserne 
under flugten

gravid ligger i seng
Sundhed

Danmark ramt af

kighoste-epidemi 

band på scene
Film og TV

Her skal Melodi Grand Prix afholdes 

fodboldspiller på banen
Kendte

Ups: Superstjerne

meldt skudt

ambulance kører på vej
Krimi

41-årig dør efter

arbejdsulykke 

sygehus set udefra
Nyheder

Sygehus sparer dyner væk

par poserer
Kendte

Helmig laver titelsang

til filmatisering af

konens bog 

sanger poserer
Film og TV

DR vil knække koden:

Nu skal vi i finalen

trump taler
Nyheder

Trump til fabriksarbejdere:

I ender alligevel uden job

bil kører i regnvejr
Biler

Gør bilen klar

til vinterkulden 

skole set udefra
Krimi

Overgrebssag på skole

skaber stor frustration

tv-skærm med billede af amerikansk soldat
Nyheder

Amerikaner løb ind i

Nordkorea: Nu vender

han glad hjem

politi til stede på idrætsplads
Nyheder

Sverige: Ung mand

skudt og dræbt foran

børn til træning

En kvinde bag kassen i Netto i camouflageunifom
Nyheder

Betjener kunder i

hjemmeværnsuniform

En bygning med booking.com udenpå
Nyheder

Nu kommer pengene:

Vi forstår fuldt

ud frustrationen

Ditte Hansen og Las Bygmann
Film og TV

TV 2 afslører ny

stjenespækket serie

Mads Mikkelsen på den røde løber.
Kendte

Mads Mikkelsen

har ikke en

chance

En rå bøf på et spækbræt.
Nyheder

Bøffer tilbagekaldes -

kan give dårlig mave

Svenske betjente ved en svensk politibil
Nyheder

Dreng fundet død

på hotel - mor anholdt

Præsidentparret med hunden imellem sig.
Nyheder

Præsident-hund

bider endnu

en livvagt

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid