Erhvervslivet: Hjælp dog 7.700 afviste unge

Erhvervslivet og oppositionen mener, at alt for mange har fået afslag på en videregående uddannelse. S-SF vil oprette 15.000 nye pladser.
Der er brug for forskere og godt uddannede unge herhjemme, så der skal flere studiepladser til, lyder opråbet fra erhvervslivet.
Der er brug for forskere og godt uddannede unge herhjemme, så der skal flere studiepladser til, lyder opråbet fra erhvervslivet. Foto: Colourbox.dk

Mens et rekordhøjt antal unge jubler over, at de er kommet ind på drømmestudiet, så rejser der sig nu kritik fra flere sider i forhold til, at rigtig mange samtidig har fået afslag.

I alt har knapt 18.000 fået afslag, heraf cirka 7.700 på universiteterne.

Det skaber panderynker i det danske erhvervsliv.

"Det er bekymrende, at så mange igen i år har fået afslag. Vi ved, at vi får behov for højtuddannet arbejdskraft i fremtiden, hvis vi vil have vækst i Danmark. Derfor skal vi have flere, der får en lang videregående uddannelse," siger uddannelsespolitisk konsulent i DI Mads Eriksen til Newspaq.

Også i Dansk Erhverv er man ærgerlig over de mange afslag.

"Der er stadig 7.700 unge, som er kvalificerede og opfylder alle adgangskrav, som bliver afvist. Der er tale om et talentspild, som vi må forholde os til," siger forskningspolitisk chef Jannik Schack Linneman til Politiken.

Også SF mener, at flere burde optages, og derfor vil partiet sammen med Socialdemokraterne oprette 15.000 ekstra pladser.

"Vi har fundet finansiering til, at der oprettes 15.000 ekstra pladser på de videregående uddannelser. Det er en helt nødvendig investering for at få uddannet flere unge. Og problemet med pladsmangel forsvinder jo ikke af sig selv, men vil tværtimod vokse i de kommende år på grund af de større ungdomsårgange," siger SF's uddannelsesordfører Nanna Westerby.

Også helt ude på den venstre fløj lyder der fra Enhedslisten i dag krav om, at der skabes flere studiepladser til de mange, der får afslag.
Videnskabsministeren Charlotte Sahl-Madsen (V) understreger, at det faktisk er lykkedes at øge optaget med 11 procent i år i forhold til sidste år.
"Vi er i fuld gang med at skabe øgede studiepladser. Det er et spørgsmål om at skabe nye studiepladser, men det er også et spørgsmål om at udnytte dem, der allerede er. Samtidig med at vi måtte give afslag sidste år, var der omkring 3.000 ledige pladser på universiteterne," siger Charlotte Sahl-Madsen til Newspaq.

I dag har 57.000 fået at vide, at de er kommet ind på en videregående uddannelse, heraf godt 25.000 på universiteterne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.