sponsoreret indhold Er du træt af tys-tys om din løn? Så del den!
Henter afspiller ...
Kigger man på danskernes lønsedler, sladrer de om manglende ligestilling. Mænd tjener nemlig stadig mere end kvinder – selv om de udfører det samme arbejde. Derfor skal vi dele med kollegaen og naboen, hvad vi får i løn. Det er vejen til ligeløn, lyder opfordringen fra LO.

Du og din kollega når egentlig at vende mange ting i løbet af jeres arbejdsuge. Han ved, hvordan din seneste date gik, og du hører om hans garagebyggeri. Men spørgsmålet: ”Hvad tjener du?”, kommer aldrig op.

Kan du genkende scenariet? Det er ikke så mærkeligt, hvis du kan, for I Danmark har vi skabt en kultur, hvor det for mange er tabu at tale højt om løn. Det er en kultur, som er vigtig at få vendt, fordi kvinder iflg. Eurostat i gennemsnit tjener 15 procent mindre end mænd.

Ligestilling på lønområdet mellem kvinder og mænd er blandt andet at tale om løn på arbejdspladsen og i offentligheden generelt. Næstformand i LO Nanna Højlund peger på, at eksisterende undersøgelser viser, at åbenhed om løn er en af vejene til at opnå ligeløn.

– Det er ingen tvivl om, at det nogle steder er tabu at tale højt om løn, men den kultur vil jeg gerne have vendt. For hvis vi på arbejdspladser og i offentligheden generelt diskuterer, hvad vi tjener, kan vi nemmere komme uligeløn til livs. Hvis ikke vi taler om løn, kan vi ikke vide, om der er lige løn for samme arbejde på arbejdspladsen, siger næstformand i LO, Nanna Højlund.

Derfor er 38 faglige organisationer gået sammen om at sætte fokus på at tale mere om løn. Med hashtagget #DelDinLøn opfordrer organisationerne til, at medarbejdere i alle fag deler deres erfaringer med lønåbenhed. Se mere info om kampagnen her.

På kvindernes internationale kampdag den 8. marts inviterer organisationerne desuden alle interesserede til et åbent arrangement om netop lønåbenhed og ligeløn i Den Sorte Diamant i København fra klokken 16.00 til 20.00. Arrangementet sker i forlængelse af en konference samme dag på Christiansborg under temaet ”Lønåbenhed – vejen til ligeløn?”.

Ovenstående indhold er sponsoreret